Megkezdte küldetését csúcstechnológiájú vízi jármű

Útjára indult a Greenpeace szuperhajója

Megkezdte küldetését a Greenpeace szervezet Rainbow Warrior III. nevű új hajója, amely a környezetvédők által eddig használt 50 esztendős harcos vitorlás helyét veszi át a nemzetközi vizeken.

2011.10.15 06:59MTI

Az idén júliusban vízre bocsátott 33 millió dolláros (hétmilliárd forint) hajó első útja valószínűleg az Egyesült Államok vizei felé fog vezetni, hogy a szénalapú energiatermelés ellen harcoljon. Ezután az Amazonas vidéke felé veszi az irányt, hogy az esőerdők pusztításának problémájára hívja fel a világ figyelmét.
   
A hajót pénteken avatta fel a szervezet egyik krí nemzetségbeli tagja. Az észak-amerikai indián törzsből származó nő zsálya és fonott harmatkása füstjével hintette meg a vitorlást, miközben őseinek nyelvén imádkozott. A Rainbow Warrior elnevezés a krí törzs egyik apokaliptikus próféciájából ered. A vízi "harcost" később hagyományosabb módon, az orrához ütött pezsgővel is megáldották.
   
Az 58 méteres új vitorlás egy Bréma-közeli Fassmer-hajógyárban készült. Kialakításánál a környezetbarát technikák beépítése jelentette a legfontosabb szempontot. Az 1300 négyzetméteres hajó klímabarát üzemeléssel működik. Dízelmotor hajtja, a szerkezetet kipufogógáz-katalizátor segíti. Alacsonyabb sebességnél elektromotor veszi át az irányítást. A szennyvizet a fedélzeten újrahasznosítják, az ivóvizet a tengerből nyerik, a szemetet automatikusan szelektálják.
   
Az évi 250 millió dolláros költségvetéssel és negyven országban képviselettel dolgozó Greenpeace korábban régi hajókat vásárolt meg és újított fel. Fennállásának negyven éve alatt most először került teljesen új vízi jármű a tulajdonába. Az első Rainbow Warrior az 1970-es években vált világszerte ismertté a szervezettel együtt. A vitorlás ellen 1985. július 10-ére virradó éjjel követett el merényletet a francia titkosszolgálat.
   
A hajó az új-zélandi Auckland kikötőjében horgonyzott, és a Mururoa-zátonynál folyó francia atomkísérletek elleni tiltakozást koordinálta. A megítélt kártérítésből a Greenpeace négy évvel később új hajót vásárolt. A bálna- és fókavadászokkal, illetve illegális fakitermelőkkel megannyi összecsapást megélt ötvenesztendős szerkezetet utódjának "hadba lépésével" nyugdíjazzák és kórházzá alakítják Bangladesben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.