A hím muslica dala hat a nőstény immungénjeire is

Szerenád párzás előtt - még az immunrendszer is erősödik tőle

Brit kutatók megállapították: a hím ecetmuslica udvarló szárnyrezgetése olyannyira izgalmas hanghatás a nőstény számára, hogy nemcsak érzékszerveit élesíti a párzás előtt, hanem immunrendszerére is hat.

2011.10.05 21:29MTI

A kutatás eredménye szerint a párosodásra való felkészülés a nőstény muslica számára azt is jelenti, hogy - kevéssé romantikus módon - számításba veszi a lehetséges fertőzéseket is.
  
Elina Immonen és Mike Ritchie, a Szent András Egyetem munkatársai vizsgálataikban arra kerestek választ, hogy milyen gének aktiválódnak, amikor az aprócska gyümölcslegyek párzásra készülnek. A szerelmes nőstény genetikai állapotának felmérése segíthet megérteni azokat az alapvető biológiai okokat, amelyek egy élőlényt szaporodásra késztetnek. Az ecetmuslica (Drosophila melanogaster) kiváló modell erre a célra, mert szinte minden egyes génje feladatát dokumentálták már a genetikusok.
   
A kutatók hangfelvételt készítettek a hím muslicák udvarló "daláról", melyet szárnyaik rezgetésével állítanak elő. Lejátszották a dalt a nőstényeknek, majd megvizsgálták, hogy mely génjeik aktiválódtak ennek hatására. Kiderült, hogy bekapcsolódtak gének a nőstény gyümölcslegyek csápjában, amely tulajdonképpen a rovar "füle".
   
"Az igazán nagy meglepetés azonban az volt, hogy az immunfunkcióban részt vevő gének is bekapcsolódtak" - idézte fel Ritchie. A párzásra való felkészülés ezek szerint azt is jelenti a nőstény ecetmuslica számára, hogy előkészíti immunválaszát is egy esetleges fertőzésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.