Téglából készült a gyöngyösi gyóntatófülke

Tudományos szenzáció lehet az ősi gyóntatószék

Feltárták az ország idáig egyetlen ismert tégla gyóntatófülkéjét a gyöngyösi ferences templomban az ott zajló felújítási munkálatok közben.

2011.08.23 22:30MTI

Harsányi István, a ferences rend főépítésze szerint két gyóntatófülkét is találtak, amelyek felfedezése "tudományos szenzációnak ígérkezik"; a sajtó képviselőinek jelenlétében szerdán délelőtt tárják fel a másik falfülkét, amely alakját és eredeti funkcióját tekintve valószínűleg az első párja lesz.
   
A gyóntatófülkéket az 1600-as évek második felében vagy legkésőbb 1718–1721 között alakítottak ki, amikor a templomot bővítették - mondta a főépítész. A falak és pillérek felületének tisztítása közben a templom mellékhajójában két befalazott, a padozat szintjénél kezdődő falfülkére akadtak. Az egyiket augusztus elején kibontották, és egy ma is használható, ősi gyóntatófülkére bukkantak.
   
A félkörívben záródó fülke, amelyben téglából kialakított pad található, éppen akkora, hogy egy testesebb szerzetes is kényelmesen elhelyezkedhet benne. Hátát a falnak támaszthatja, és a fejénél jobbra és balra lévő egy-egy mívesen kialakított, hosszúkás réshez illesztheti fülét. A szerzetes "biológiai lenyomata", vagyis a falnak dőlő fej és test alakja ma is tökéletesen kivehető a mészfestésű falfelületen - szerepel a közleményben.
   
A gyónók, akik a ferences templomokban mindig nagy számban végezték szentgyónásukat, a fülke külső oldalán, a paptól jobbra vagy balra térdepelve, a résen át fülbe gyónhatták megbánt vétkeiket, meghallgathatták a pap intő szavait, tanácsait és tudomásul vehették a kapott elégtételt, penitenciát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.