Dél-koreai kutatók hozták létre

Világító kutyák segíthetek a halálos betegségek elleni harcban

A Yonhap dél-koreai hírügynökség bejelentette: "Világító" kutyát hoztak létre egy klónozási technika segítségével dél-koreai kutatók.

2011.07.27 18:24MTI

A Szöuli Nemzeti Egyetem (SNU) kutatócsoportjának közlése szerint a genetikailag módosított nőstény beagle a Tegon névre hallgat, és 2009-ben született. Az állat ibolyántúli fényben zöldes színnel fluoreszkál, amikor doxiciklint, egy antibiotikumot kap.
   
A kétéves vizsgálatsorozatot lefolytató kutatók elmondták, hogy a kutya "világítóképességét" be- és ki lehet kapcsolni úgy, hogy gyógyszert kevernek ételébe.
   
"Tegon megalkotása új horizontokat nyit, mert a befecskendezett gének, amelyek világítóvá teszik a kutyát, helyettesíthetőek halálos emberi betegségeket okozó génekkel is" - idézte a Yonhap az egyik kutatót.
   
Az egyetem kutatócsoportja a különleges kutyát ugyanazzal a technológiával hozta létre - testi sejt magjának átültetésével -, amellyel a világ első klónozott kutyáját, Snuppyt is megalkották 2005-ben.
   
A kutatók szerint 268 olyan betegség van, amely az embert és a kutyát is érintheti, ezért fontos előrelépés, ha mesterségesen létre tudják hozni e betegségek modelljét kutyákkal.
   
Eredményükről a tudósok a Genesis című nemzetközi folyóiratban számoltak be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.