Több szem többet lát

Nagyobb az agyunk a görögöknél és az olaszoknál

Ugyanakkor a svédeké és a norvégoké még méretesebb; egy új tanulmány szerint minél távolabb születik valaki az Egyenlítőtől, annál nagyobb lesz központi szerve.

2011.07.27 09:44Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Mindjárt az elején le kell szögeznünk a kutatás egy másik, kapcsolódó megállapítását: az agyméret változása nincsen összefüggésben az intelligenciával. Vagyis hiába nagyobb az északi népek agya a déliekénél, ez nem jelent automatikusan intelligenciatöbbletet. A kutatók szerint csupán azért nőtt nagyobbra az Egyenlítőtől távolabb élők központi vezérlőszere, hogy megbirkózzon a régiót jól jellemző hosszabb telekkel és szürke napokkal.

A Föld mindkét félgömbjére kiterjedő vizsgálat szerint nem csak a szürkeállomány tekintetében mutatkozik különbség az emberek között, hanem látószervük méretében is. A meleg égövektől távolabb fejlődő emberek szemei is nagyobbak, értelemszerűen az átlagosan sötétebb vidékek miatt. Ez egyben rá is világít az összefüggésre: gyengébb fényviszonyok között mind a szemeknek, mind az agynak keményebben kell dolgoznia, hogy megfelelő részletességben feldolgozhassa a látott képet. Kocka szóhasználattal az északi népek HD-s felbontásúak a déliekhez képest.

Igaz ugyanakkor, hogy az Egyenlítőhöz közelebb élők számára nincs is szükség erre a többletre, mert számukra a Nap több fény szolgáltat. Ezzel szemben, ahogy haladunk a Föld sarkai felé, az emberek egyre inkább ködös, szürke égbolt alatt nőnek fel, ahol nagyobb a napsütéses órák számának ingadozása - télen jóval kevesebb, mint nyáron. Ez a különbség bőven elegendő volt ahhoz, hogy az Afrikából való, 40 ezer évvel ezelőtt bekövetkezett elvándorlás már mérhető különbségeket idézzen elő az emberi test felépítésében.

De térjünk vissza egy kicsit a kutatásra! A tudósok összesen 55, 12 országból származó koponyát vizsgáltak meg, az 1800-as évektől kezdve születettek körében. Ezekre alapozva jelentették ki fenti megállapításaikat. Az Oxfordi Egyetem kutatói a szemgödrök és a koponya agyat körülölelő csontos részének felmérésével azt tapasztalták, hogy ezek méreteiből közvetlenül következtetni lehet az illető származására. Így a bennszülött angolok átlagos agymérete 1416 ml, az Egyenlítőhöz jóval közelebb fekvő mikronéziaiak hasonló paramétere csupán 1200 ml körül alakul. Ezzel szemben a skandináv népeké már majdnem 1500 ml (az átlag egészen pontosan 1484 ml), ami több mint 20 százalékos pluszt jelent a Mikronéziában élőkhöz képest.

Amint említettük, hasonló mintázat figyelhető meg a szemméretet illetően is. Az átlag mikronéziai látószervének űrtartalma 21,83 ml, az angolok esetében 26,22 ml, míg a skandinávoknál már 26,83 ml. Ebből következően a filmekben ábrázolt, nagy szemű marslakók minden bizonnyal pincében élnek és fejlődnek...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.