Hidegterápiával a sikerért

- 180 fokon "tartósítják" a DVSC játékosokat

A hidegterápia hatására jelentősen nő a labdarúgók általános állapota, emellett fokozza az állóképességet.

2010.12.21 18:16dvsc.hu

A DVSC-TEVA labdarúgócsapatánál is elkezdték alkalmazni az ACT (aero- vagy levegő-krioterápia) módszert, amelyben az emberi test teljes felszínét extrém alacsony hőmérsékletű (akár -180 °C-os) gáznemű közegben hűtik le.

Tegnap a Hunguest Hotel Nagyerdő Gyógyászati részlegén található fülkében két játékos, Varga József és Farkas Balázs didergett néhány percig.

Ez az eljárás kimondottan hatásos sportolóknál, különösen a sérülteknél, hiszen 15-25 merülésből álló egyetlen ciklusa jelentős mértékben fokozhatja az állóképességet. A hidegterápia hatására javul a játékosok általános állapota, az edzési programok intenzitásának fokozására jól reagálnak. A módszer növeli a fizikai erőfeszítésre vonatkozó képességeket stimuláló hormonok (pl.: tesztoszteron) termelését.

A brit futballisták rendszeresen alkalmazzák a teljestest-hidegterápiát. A magyar sportolók olimpiai felkészülését is ezzel segítik és a vízilabdázók is rátaláltak már a módszerre.

Mark Webber
, a híres Forma 1-es pilóta, egy jótékonysági kerékpáros túraverseny közben szenvedett balesete során történt lábtöréséből is a hidegterápia segítségével épült fel. A pekingi csodaúszó, a nyolc aranyérmet szerző Michael Phelps is alkalmazza a versenyekre való felkészülése során.

fotó: dvsc.hu


A kezelés nem túl kellemes, hiszen -110 - -180 fokos hőmérsékletben történik, ám csak 1-3 percig tart. A fülkében a hideget a kriogén tartályból származó folyékony nitrogén elpárologtatásával állítják elő. Az álló helyzetben lévő játékos csupán vállmagasságig ereszkedik a hidegbe és mivel feje a gázszintje felett van, a környezeti levegőt lélegezheti be. A folyamat során a test hőmérséklete 0,5 fokkal, a bőr hőmérséklete pedig 2-3 fokkal csökken, miközben a testben beindul a gyógyhatású hormonok és enzimek felszabadulása.

Ez a lehetőség most már Debrecenben, a Hunguest Hotel Nagyerdő Gyógyászati részlegén is rendelkezésére áll.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.