Az aranyérmet még nem adja vissza

Bárdosi doppingolt, két évig nem versenyezhet

Doppingvétség miatt két évre eltiltotta a versenyzéstől Bárdosi Sándort a Magyar Sumo Szakszövetség fegyelmi bizottsága.

2009.11.13 12:21MTI

A szervezet pénteki közleménye szerint a korábbi birkózónak a júliusi, tajvani Világjátékokon szerzett szumós aranyérmét 72 órán belül vissza kell adnia. Ezenkívül a fegyelmi bizottság helyben hagyta a Világjátékok illetékes testületének döntését, és a sportolót 3000 eurós eljárási költség megfizetésére kötelezte. A versenyző 15 napon belül fellebbezhet az ítélet ellen. Bárdosi az MTI-nek elmondta: nem kíván fellebbezni, felhagy a szumózással, és a jövőben a vegyes harcművészet, az MMA rendezvényein kíván indulni.

"Az aranyérem visszaadásával még várjunk. A Világjátékokon a szabadidőmből áldoztam, most meg a szövetségből mindenki engem támad. Jelenleg ráadásul ágyhoz vagyok kötve, mert kedden operálták a térdemet." Bárdosi a Világjátékokon szumósként végzett súlycsoportjában az első helyen. Elmondása szerint közvetlenül az elutazás előtt megcsípte egy darázs, és az erre kapott gyógyszer került a szervezetébe, ami aztán a pozitív tesztet eredményezhette. A kötöttfogású birkózóként 2000-ben olimpiai ezüstérmes, 32 esztendős Bárdosi a sportágtól eltávolodva más küzdősportokban próbált szerencsét az utóbbi években.

Szumósként világ- és Európa-bajnok lett, az MMA-ban is jeleskedett, emellett gyakori szereplője a televíziós show-műsoroknak is. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője az MTI érdeklődésére korábban elmondta, hogy Bárdosi eltiltása alatt más, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA szabályzata alá eső sportágakban sem szerepelhet.

"Magyarországon a magyar kormány doppingolásra vonatkozó rendelete a mérvadó. Vagyis Bárdosi nem versenyezhet olyan sportágban, amely például állami támogatást kap, bejegyzett szövetségként működik, illetve a szövetsége aláírta a WADA-kódexet."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.