Az első helyezést is vissza kell adnia

Háromezer eurót csengethet ki a doppingteszten megbukott Bárdosi!

A szumóban aranyérmes Bárdosi Sándor fennakadt a doppingvizsgálaton a júliusi, tajvani Világjátékokon.

2009.10.27 17:07MTI

A Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az első, úgynevezett A minta analízise zárult pozitív eredménnyel.

A Világjátékok szervezői - a Magyar Sumo Szakszövetség információja szerint - úgy döntöttek, hogy Bárdosit megfosztják első helyezésétől, és 3000 euró megfizetésére kötelezik. A kötöttfogású birkózóként 2000-ben olimpiai ezüstérmes, 32 esztendős Bárdosi a sportágtól eltávolodva más küzdősportokban próbált szerencsét az utóbbi években. Szumósként világ- és Európa-bajnok lett, az MMA elnevezésű vegyes harcművészetben is jeleskedett, emellett gyakori szereplője a televíziós show-műsoroknak is.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy Bárdosi a versenyzői licencének felfüggesztése, illetve esetleges eltiltása alatt más, a WADA-szabályzat alá eső sportágakban sem szerepelhet. "Magyarországon a magyar kormány doppingolásra vonatkozó rendelete a mérvadó. Vagyis Bárdosi nem versenyezhet olyan sportágban, amely például állami támogatást kap, bejegyzett szövetségként működik, illetve a szövetsége aláírta a WADA-kódexet."

A Magyar Sumo Szakszövetség a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályzata és a hatályos magyar jogszabályok, valamint a szövetségi szabályzatok alapján köteles az előzetes felülvizsgálati eljárás, továbbá annak eredményétől függően a doppingeljárás lefolytatására.

Az NSSZ levelében kitért rá: gondoskodott arról, hogy a felkészülés folyamán a Világjátékokra utazó összes sportoló doppingvizsgálatát elvégezzék. A kiutazás időpontjáig minden vizsgálat negatív eredménnyel zárult. A Nemzeti Sportszövetség, mint a kiutazást és a magyar csapat részvételét koordináló szervezet, sajnálatosnak tartja az esetet annak ellenére, hogy a versenyzők a doppingmintavételekre és a vonatkozó szabályokra vonatkozó minden tájékoztatást megkaptak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.