Sport

Újra kell játszani a magyarellenes rigmusok miatt megszakított romániai futballmérkőzést

A fellebbviteli bizottság mindkét csapatot azonos, 22 500 lejes (1,75 millió forint) bírsággal sújtotta.

2023.03.09 16:47MTI

A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) fellebbviteli bizottságának csütörtöki jogerős döntése szerint újra kell játszani a Sepsi OSK-FCU 1948 Craiova élvonalbeli mérkőzést, amelyet január 29-én azért szakított meg a játékvezető, mert a vendégcsapat szurkolói magyarellenes rigmusokat skandáltak - közölte internetes oldalán a Gazeta Sporturilor.

A FRF fegyelmi bizottsága elsőfokú döntésében eredetileg 3-0-s végeredménnyel a házigada székelyföldi csapat javára ítélte a találkozó három pontját, és mindkét klubra pénzbírságot szabott ki. Ezt a craiovaiak nem akarták elfogadni, arra hivatkozva, hogy a FRF szabálykönyve kizárólag a rasszizmust bünteti, az idegengyűlölet fogalma nem szerepel benne.

Az ügy a fellebbviteli bizottsághoz került, amely - kétszeri halasztás után - csütörtöki ülésén helyt adott az olténiai csapat fellebbezésének és elrendelte a 26. percben megszakított mérkőzés újrajátszását a találkozó első percétől.

A később megjelent hivatalos közlemény szerint a fellebbviteli bizottság "a Sepsi OSK óvásának is helyt adott" és csökkentette a székelyföldi csapatra eredetileg kirótt bírságot, de nem a Craiova 22 500 lejes (1,75 millió forint) büntetésének szintjére, amint azt korábban a Gazeta Sporturilor közölte, hanem 10 ezer lejre. Az alapfokú döntés a Sepsi OSK-nak nagyobb (25 ezer lejes) büntetést irányzott elő, mert házigazdaként nem tett eleget rendfenntartói feladatainak.

Adrian Mititelu, a craiovai klub tulajdonosa a Gazeta Sporturilornak nyilatkozva örömét fejezte ki, hogy a FRF fellebbviteli bizottsága "racionálisan és bölcsen" járt el az ügyben. Szerinte a Sepsi OSK is elégedett a döntéssel, mert a sepsiszentgyörgyiek sem szerettek volna a zöldasztalnál begyűjtött győzelemmel a rájátszásba jutni.

A döntés eredményeképpen a két csapat helyet cserél a Szuperliga tabelláján, így az alapszakasz utolsó fordulója, illetve az újrajátszandó meccs előtt immár nem a Sepsi OSK, hanem a FCU 1948 Craiova áll egy pont előnnyel a hatodik - azaz az utolsó rájátszásra jogosító - helyen.

A fellebbviteli testület döntése jogerős, ez ellen már csak a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) lehet jogorvoslatért folyamodni, amit a Maszol.ro hírportálnak nyilatkozó igazgató szerint a Sepsi OSK meg is akar tenni.

"Ez egyszerűen hihetetlen! Égbekiáltó, ami történt!" - kommentálta a kolozsvári hírportálnak a FRF fellebbviteli bizottságának határozatát Hadnagy Attila, a Sepsi OSK igazgatója. Szerinte a döntés azt jelenti, hogy Romániában nem létezik semmilyen szabály, bárki tehet, amit akar, dzsungel-törvény uralkodik.

Hadnagy Attila kiemelte, nem a mérkőzés újrajátszásától tartanak, ők is azon a véleményen vannak, hogy egy találkozónak a pályán kellene eldőlnie, de ebben az esetben a szabályokról volt szó, pontosabban arról, hogy bárki kedvére kiforgathatja-e azokat. A döntés indoklását még nem ismeri, azt viszont már elárulta: a CAS-nál folytatják az ügyet, "ha már itthon nem tudnak a szabályoknak érvényt szerezni".

A Maszol.ro felidézte: Andrei Chivulete játékvezető volt az első, aki következetesen alkalmazta az UEFA által rasszista megnyilvánulásuk esetén alkalmazandó háromlépcsős (figyelmeztetés, megszakítás, lefújás) szabályrendszerét.

Korábban csak figyelmeztetés erejéig állítottak le mérkőzéseket a szurkolók idegengyűlölő megnyilvánulásai esetén, ez volt az első alkalom, amikor a jelképes pénzbírságokon túlmenően zéró toleranciát tanúsítottak a lelátókon elterjedt magyarellenes skandálásokkal szemben - mutatott rá a Maszol.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.