Maszutóó egyre feljebb tör

Magyar siker a sportág őshazájában, Japánban

A profi szumó egyetlen magyar versenyzője Maszutóó (vagy Masutoo) lassan, de biztosan lépked előre a sportág ranglistáján a banzukén, s ha továbbra is így folytatja, egyszer elérheti a kitűzött célt, a legmagasabb osztályba, a Makunoucsiba való feljutást.

2008.10.22 13:01koac, ma.hu

Immáron lassan négy éve lesz annak, hogy Tóth Attila - aki a 2004-es Szumó Junior Világbajnokságon harmadik helyezést ért el – Japánba költözött, s ott a Chiganoura istálló keretein belül megkezdte profi szumós karrierjét. A Masutoo néven versenyző Attila 2005-ben vett részt élete első profi versenyén, ahol sikerült 6-1-es győzelem/vereség aránnyal, vagy pozitív mérleggel végezni, melyet Japánban Kacsi-kosinak hívnak.

Ezzel a remek kezdéssel rögtön feljebb került a legalacsonyabb, hatodik osztályból, majd az évek folyamán sikerült a Sandanme osztályig jutnia, mely a hatosztatú szumóosztályok közül a negyedik a sorban. Itt azonban megtorpanni látszott a magyar versenyző karrierje, a pozitív tornákat negatívok váltották, s úgy tűnt talán ez az osztály lehet a végállomás. Mígnem egyszer csak az idén májusban Nagoyában megrendezésre kerülő tornán elért újfent 6-1-es eredménye után a Makushita osztályban találta magát Masutoo. Valószínűleg úgy gondolta, ha már idáig eljutott, nem kellene alább adnia, s rögvest pozitív mérleggel (4-3) zárta az első Makushitaként megvívott versenyét is, így a következő banzukén, melyet október 27-en hoznak nyilvánosságra, valószínűleg még feljebb lesz majd található.

Hogy végül meddig sikerül majd eljutnia, az természetesen csak rajta múlik, de ha a sportág jelenlegi tendenciáit vesszük figyelembe, egészen jó esélye van akár a Makounocsi osztályig is felkapaszkodnia. A tradicionálisan japán sportágban az utóbbi időben ugyanis egyre inkább előrébb törtek a külföldi versenyzők. Elég, ha csak a két legmagasabb rangú, vagyis Yokozunaként szereplő Hakuhót és Asashóryut említjük, akik egyaránt mongol származásúak. Vagy szót ejthetünk a bolgár Kotoóshúról is, aki idén májusban első európaiként diadalmaskodott egy legmagasabb rangú versenyen. Az ő szereplésük a bizonyíték, mely szerint egy külföldi is messze juthat a japán szumóban. Reméljük mindez Attilának is sikerülni fog.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.