"Idegrendszeri sérülések" fenyegetik a focistákat?

Túl meleg lesz a foci-VB-n!

A brazilok később kezdenének, a FIFA nem enged. Per árnyékolja be a fociünnepet?

2014.05.20 13:25MTI
Forrás: Wikipedia

A brazil labdarúgók szakszervezete (Fenapaf) szerint a június 12-én rajtoló világbajnokság mérkőzései közül többnek is későbbre kellene áttenni a kezdési időpontját.

A Fenapaf erre irányuló szándékát, amelyet a FIFA-val, a sportág nemzetközi szövetségével szemben akar érvényesíteni, bírósági úton igyekszik valóra váltani, s azoknál a meccseknél módosítana, amelyeket korai időpontban, ennél fogva nagy melegben játszanak.

A futballszakszervezet keresetében azt kéri, hogy - ottani idő szerint - ne legyenek se 13, se 15 órakor kezdődő mérkőzések a 12 érintett város közül hétben: Salvadorban, Recifében, Fortalezában, Natalban, Manausban, Brazíliavárosban és Cuiabában, ahol rendre 30 Celsius-fok feletti az átlagos hőmérséklet és az esetek többségében magas a páratartalom.

A Fenapaf egy hatástani tanulmányra hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy meleg "idegrendszeri sérüléseket" válthat ki, amelyek akár kómához vagy éppen halálhoz is vezethetnek.

A FIFA a maga részéről ez ügyben annyit tett, hogy bejelentette: mindkét félidőben, 30 percnyi játék után megállítják a mérkőzéseket, ha a hőség meghaladja a 32 fokot, illetve megváltoztatta néhány olyan meccs kezdési időpontját, amelyeket Amazonas állam fővárosában, Manausban rendeznek, mivel ott mindig nagyon meleg van, 31 Celsius-fok az átlaghőmérséklet és a levegő éjszaka sem csökken 23 fok alá, amellett roppant magas a páratartalom.

Ha a Fenapaf kezdeményezése célt ér, összesen 19 olyan mérkőzés kezdésén kell a FIFA-nak módosítania, amely jelen állás szerint 17 óra előtt kezdődik. Köztük vannak olyan csoporttalálkozók is, mint amilyen például a Brazília-Mexikó, az Olaszország-Uruguay, a Spanyolország-Hollandia vagy a Németország-Portugália összecsapás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.