Azért kell a hegyet megmászni, mert ott van

Ismét helikopterrel mentették Török Zsoltékat az Annapurnán

Kisebb fagyási sérüléseket szenvedett az aradi Török Zsolt vezette román Annapurna-expedíció egyik tagja, Cristian Tzecu az elmúlt napokban. A hármas tábor fölött igen komoly lavinaveszély is van, ezért Török Zsolték ismét helikopteres mentést kértek.

2014.05.03 18:38MTI
Török Zsolt jobb szélen (Fotó: Facebook/4bakancs)

Jelenleg mindannyian jól vannak, Török Zsolt az alaptáborban tartózkodik, Cristian Tzecu temesvári fotós, hegymászó és Catalin Neacsu bukaresti hegymászó pedig már Katmanduban vannak - közölte szombaton Barabás László, az expedíció magyarországi szóvivője.

Valószínűleg Török Zsoltéknak ez volt az utolsó próbálkozási lehetőségük az idei szezonban. Nagyon nagy esőzéseket mondanak a következő hétre, ráadásul jelenleg is rengeteg hó van a hegyen. Zsoltnak nem maradt társa, így egyedül igen veszélyes lenne az Annapurnával próbálkozni. Végleges döntést holnap fog hozni - tájékoztatott a szóvivő.

Korábban jéglavinában megsérült és kórházba került az expedíció egy másik tagja, George Porancia, aki fejsérülést szenvedett. Török Zsolt segített a román hegymászónak lejutni a köztes pihenőhelyig, ahonnét a sérült férfit helikopterrel egy katmandui kórházba szállították.

Az expedíció tagjai március 28-án indultak útnak, hogy oxigénpalack és serpák nélkül jussanak fel a 8091 méter magas Annapurna tetejére, a Föld tizedik legmagasabb hegycsúcsára, amely az egyik legveszélyesebbnek tartott nyolcezres csúcs a Himalájában. Időjárási és szervezési problémák miatt a mászást csak késve, április második hetében tudták megkezdeni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.