Cél: az Annapurna

Irány az újabb nyolcezres csúcs!

A Föld tizedik legmagasabb csúcsa, a 8091 méter magas Annapurna meghódítására indul a hét végén az aradi Török Zsolt vezette romániai expedíció.

2014.03.24 17:48MTI
freedigitalphotos.net

Török Zsolt a maszol.ro-nak adott interjúban elmondta, hogy pénteken indulnak Bukarestből Nepálba, ahol helikopterrel érik el a 4200 méteres magasságban levő alaptábort.

Három hét akklimatizálódás után várják az alkalmas időt a csúcstámadásra, amelyre várhatóan májusban kerül sor. A négyfős expedíció 50 ezer eurós költségvetéssel vág neki az útnak.

Az aradi hegymászó a maszol.ro-nak felidézte, hogy egy nemzetközi expedíció tagjaként járt már román hegymászó az Annapurnán, de úgy vélte, nagyobb az értéke annak, ha egy ország csapata saját erőből próbálkozik a csúcs meghódításával.

Török Zsolt elmondta, hogy az Annapurnát a K2, a Kancsendzönga, a Nanga Parbat és a Dhaulagiri mellett a világ legveszélyesebb csúcsai közé szokták sorolni az ott életüket vesztett alpinisták száma alapján.

A statisztikában a tavalyi balesetek (többek között Erőss Zsolt és Kiss Péter halála) után a Kancsendzönga lépett az élre. Az Annapurna-expedíció vezetője elmondta, az expedícióval a romániai hegymászás kultúráját próbálják felépíteni, de emellett az idősek kirekesztése ellen is állást kívánnak foglalni, és a fogyatékossággal élők integrálásának a szükségességére is rá szeretnék irányítani a figyelmet.

Hozzátette, hogy az 54 éves George Porancea hegyimentő a csapat fizikailag legjobban felkészült tagja. A 40 éves Török Zsolt természetesnek tartotta, hogy román színekben vág neki az expedíciónak. Hozzáfűzte, felkérést kapott Kollár Lajostól, Erőss Zsolt mászótársától, hogy ősszel vegyen részt a 6856 méter magas Ama Dablam Himalája-csúcs meghódítására induló expedícióban is.

Azon valószínűleg mind a magyar és a román zászló alatt másznak majd. Tavaly a magyar sajtó fokozott figyelemmel követte a Török Zsolt vezette romániai expedíciót, amely nem sokkal az Erőss Zsolt és Kiss Péter halálával végződő magyar Kancsendzönga-expedíció után sikerrel hódította meg a 8125 méter magas Nanga Parbatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.