Két stílus - egy cél: a legjobbnak lenni

Kárpát Kupa: harcművészeti viadal nem csak barantásoknak

Idén június 1-jén kerül sor Miskolcon a Kárpát Kupa elnevezésű harcművészeti versenyre.

2013.04.26 09:07ma.hu

Németh Zoltán, az Országos Baranta Szövetség alelnöke beszélt az eseményről:

Kezdjük az elején! Mi az a Baranta?
Németh Zoltán: A Baranta önálló magyar harcművészeti irányzat, amely a magyar harci és népi testkultúra megmaradt és megőrzött elemeinek rendszerbe foglalását és továbbfejlesztését tűzte ki célul.

Mit jelent ez pontosan, mivel foglalkozik egy barantázó?
NZ: A magyar harci és népi testkultúra magában foglalja a hagyományos magyar fegyverek – az íj, a szablya, a lándzsa, az ostor, a hajítófegyverek, stb. – küzdelmi használatát, a pusztakezes küzdelmi formák, valamint a néptáncok, népdalok, népi ügyességi játékok művelését, lovon és gyalogosan egyaránt. Egyfajta magyar tízpróbázó, a magyar bajnokság is tíz versenyszámból áll.

Lehet-e ennyi mindent magas szinten művelni?
NZ: Tavaly a Baranta Világkupán bizonyítottuk, hogy lehet. A birkózásban a birkózókkal, a szablyavívásban a vívókkal vesszük fel a versenyt. A mozgás nyelve közös, aki botot forgatni megtanul, annak az ostorhasználat is könnyebben fog menni.

Akkor a Kárpát Kupáról: a név magáért beszél. Mit kell még tudni a versenyről?
NZ: A Baranta és a Zen Bu Kan Kempo együttműködése több mint 20 éve tart. Erősítjük, támogatjuk egymást, s ezzel a magyar harcművészeteket. Idén közösen szervezzük a Kárpát Kupát, ahol 3 fegyvernemben, összesen 6 versenyszámban mérik össze tudásukat a versenyzők: pusztakezes és fegyveres küzdelmekben, valamint bemutatószámokban. Pusztakézzel Full-contact Viadal és Földharc küzdelmek lesznek, ez bizony a keménység próbája lesz! A fegyveres küzdelmek közül a szablyavívás és az íjászpárbaj, míg a bemutatószámok egyéni és páros formában kerültek be a versenybe. Igazi vertikumát mutatjuk meg a magyarok harci tudásának.

Tehát a barantások és a kemposok közösen versenyeznek az egyes versenyszámokban?
NZ: Igen, sőt a tavalyi versenyhez hasonlóan birkózókkal, judosokkal, ju-jitsusokkal, szablyavívókkal is. Harcosnak lenni nem stílus, hanem küzdeni tudás kérdése. És az igazi magyar harcos nagyon tud küzdeni.

…és ennek a dicsőség a jutalma...
NZ: Egy harcosnak ez a legnagyobb elismerés. A verseny első 7 helyezettjének Baranta Szövetség által alapított „Harcos Magyar – Magyar Harcos” kitüntető címet adományozza a Magyarországi Harci Művészetek Össz-Szövetsége, valamint – amúgy magyar módra - egy valódi Kossuth-szablyát kapnak a teljesítményük elismeréseként. Ez azért nem mindennapi jutalom!

Miért éppen Miskolc?
NZ: Tavaly nagyon jó tapasztalatokkal távoztunk Miskolcról, mind a helyi szervezők (Mente Egyesület), mind a Városi Önkormányzat kitett magáért, így nem volt kérdés, amennyiben lesz lehetőségünk, idén is ide jövünk. A versennyel egy időben kézműves vásár, gyermek foglalkoztató és tehetségkutató verseny gálaműsora is lesz, így mindenki találhat az érdeklődésének megfelelő programot a helyszínen.

Lesz ennek folytatása is?
NZ: Terveink szerint igen, az Össz-Szövetséggel közösen szeretnénk egy rendszeres harcművészeti versenyt és gálát meghonosítani Miskolcon, ahol minden stílus képviselteti magát valamilyen formában.

Ha már a jövő szóba került: milyen célokat tűztek ki maguk elé a barantások?
NZ: Sokan valami ősi dolgot feltételeznek a baranta mögött, nekik annyiban van igazuk, hogy a hagyományaink egy része ősi gyökerekből ered. Az egyezés azonban itt véget ér: a baranta egy tudásgyűjtő folyamat eredménye, ez a tudás ma is gyarapodik. A technikai és taktikai készlete nő. A Baranta nem hagyományőrzés, sem múltba révedés, a Baranta egy mai sport és egyben életmód is, amely Karácsony Sándor által megfogalmazott társaslélektant mint filozófiát fogadja el rendezőelvként. A baranta célkitűzésében Kodály Zoltánt követi, aki így fogalmaz: "...a népkultúra nő fel magas kultúrává, saját törvényei szerint...”. A Kárpát Kupa egy mérföldkő a Baranta, egyben az egész magyar harci kultúra magas műveltséggé emelésében...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.