Több, mint futball

Zászlóégetés után, magyar-román előtt - bocsánat, eljárás, zárt kapuk, provokációk

Elítélte a román miniszterelnök szerdán, hogy a bukaresti Rapid futballcsapat szurkolói elégettek egy magyar zászlót a kolozsvári CFR elleni hétfői mérkőzésen.

2013.03.20 21:28MTI

Hol és hogyan szurkoljunk pénteken, a magyar-román alatt? Katt ide!

A román kormány honlapján közzétett közleményben Victor Ponta leszögezte: ilyen cselekedet semmivel sem magyarázható. Nyomatékosan aláhúzta, hogy az efféle tetteket elutasítja a román társadalom.

"Ezek csupán egyes, sztereotípiákkal és előítéletekkel élő személyek túlkapásai, amelyeket határozottan el kell utasítani a nyilvánosság előtt" - áll a közleményben. A miniszterelnök szerint az efféle megnyilvánulások a 21. századi Európa egyetlen társadalmában sem megengedettek, különösen nem egy sportarénában.

"A román kormány tiszteletet kér bármely állam nemzeti szimbólumai iránt, és a román állam nemzeti szimbólumai iránt is" - fogalmazott Ponta. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség kisebbségi jogvédelmi szolgálata feljelentést tett az ügyben. A szövetség a keresetben a büntető törvénykönyvnek arra a cikkelyére hivatkozik, amely szerint bármilyen etnikai, nemzetiségi vagy vallási diszkriminációra való uszítás 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal sújtható.

A Román Labdarúgó Szövetség a honlapján közölt közleményben "bocsánatot kért a Magyar Labdarúgó Szövetségtől, Magyarország nemzeti válogatottjától, az ország polgáraitól és a magyar államtól egy felelőtlen szurkoló minősíthetetlen tettéért".

A bocsánatkérést a Magyar Labdarúgó Szövetség és a válogatott egyaránt örömmel vette tudomásul. A romániai első osztályú bajnokságot szervező Hivatásos Labdarúgó Liga 30 ezer lej (több mint kétmillió forint) bírsággal, és a következő otthoni bajnoki mérkőzés zárt kapuk mögötti megrendezésével sújtotta a bukaresti Rapidot.

A fegyelmi bizottság ugyanakkor szervezői hiányosság címén tízezer lejes (közel 700 ezer forintos) bírságot rótt ki a kolozsvári CFR-re is, amelynek a stadionjában az eset történt. A román csendőrség szerda este bejelentette, hogy azonosították a vétkes szurkolót.

"Cornel P., 25 éves bukaresti lakos, a bukaresti Rapid szurkolótáborának tagja ellen büntetőeljárás indult diszkriminációra való felbujtás gyanújával, amit a Btk. 317-es paragrafusa alapján hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel, vagy bírsággal és a sporteseményekről való, egytől négy évig terjedő eltiltással büntetnek" - áll a bukaresti közleményben.

Az MSZP szerdán közleményben ítélte el a zászlóégetést, ugyanakkor a párt üdvözölte Victor Ponta román miniszterelnöknek a történteket elutasító nyilatkozatát. A Jobbik arra kérte a magyar szurkolókat, akik pénteken a Puskás Ferenc Stadion környékén követik majd a zárt kapuk mögött lejátszandó Magyarország-Románia labdarúgó világbajnoki selejtezőt, hogy "ne üljenek fel a provokációknak", békésen, a rendbontást kerülve, de határozottan álljanak ki a magyar válogatott mellett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.