Felvitték az 1922-es hegymászók aranyérmét

Nyolcvannyolc éves ígéret vált valóra a Mount Everesten

Zsebében a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest meghódítására 1922-ben indult híres brit expedíció egyik tagjának tiszteletbeli olimpiai aranyérmével ért fel egy 88 éves ígéretet valóra váltva a 8848 méteres hegycsúcsra Kenton Cool neves brit hegymászó.

2012.05.28 16:59MTI

A történelem a Mount Everestre (Csomolungmára) induló első komoly csapatként tartja számon az 1922-es expedíció tagjait, akik ugyan nem tudták meghódítani a hegyet, mégis híressé váltak. A Charles Bruce dandárparancsnok és Edward Strutt alezredes vezette hegymászók addig nem látott közelségbe jutottak a 8848 méteres csúcshoz: mindössze ötszáz méter választotta el őket a sikertől. Háromszor kíséreltek meg csúcstámadást, de mindannyiszor  elbuktak.
   
Noha nem érték el céljukat, és a történelem feljegyezhette az első halálos áldozatokat a Csomolungma meghódítására tett kísérletek - akkor még igen rövid - sorában, az expedíció óriási szenzáció, "hősies bukás" lett.
    
A hegymászók előadókörútra indultak, George Mallory, a csoport egyik tagja be is vonult a történelem lapjaira, amikor arra a kérdésre, hogy miért akarta megmászni a hegyet, azt válaszolta: "Mert ott van".
   
A nagyközönség egyszerűen nem tudott betelni a hegymászókkal, a rájuk háruló figyelem 1924-ben hágott tetőfokára, amikor az expedíció 13 tagja - 12 brit és egy ausztrál - olimpiai aranyérmet kapott a franciaországi téli olimpián. Az volt az első alkalom, hogy ilyen medálokat osztottak ki, később további nyolcat adtak át: egyet a küldetést kísérő nepáli katonának, hetet az odaveszett indiai teherhordók emlékére. Különlegesek voltak az érmek amiatt is, mert ez volt az első - és egyetlen - alkalom, hogy több nemzetiségű csapatot tüntettek ki velük.
   
Edward Strutt a Mont Blanc lábánál, Chamonix-ban, tartott ceremónia végén megfogadta, az egyik medált feljuttatják a Mount Everestre. Ígéretét azonban nem tudta valóra váltani, a csapat 1924-es expedíciója is kudarcba fulladt, Mallory és egy másik hegymászó, Andrew Irvine is "fönnmaradt" a hegyen.
   
Strutt ígérete az idők során már-már feledésbe merült. "Egy barátom botlott bele a történetbe, amikor a 2012-es londoni olimpiával kapcsolatban végzett kutatásokat" - mondta Kenton Cool, aki megfogadta, valóra váltja Strutt kívánságát. A brit kalandkereső gyakorlott és neves hegymászó: előzőleg már kilencszer sikerült feljutnia az  Everest csúcsára. Cool most újra sikerrel járt, pénteken ért fel a Csomolungma tetejére George Mallory aranyérmével.
   
A hegymászó immár elmondhatja magáról, hogy - saját brit rekordját megdöntve - tizedszer hódította meg a Csomolungmát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.