Levelet írnak

Mi az, hogy tilos a himnusz meccs előtt?

Navracsics Tibor és Porga Gyula elfogadhatatlannak tartja az EHF himnusz-szabályzatát.

2012.03.24 17:48MTI

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, veszprémi országgyűlési képviselő, valamint Porga Gyula, Veszprém polgármestere is elfogadhatatlannak tartja az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) azon rendelkezését, mely nem engedélyezi klubrendezvények előtt a himnuszok lejátszását, eléneklését.

Navracsics Tibor (Fidesz) és Porga Gyula (Fidesz-KDNP) - ahogy a szombati, a futsal Magyar Kupa négyes döntőjét felvezető veszprémi sajtótájékoztatón jelezték - levelet írnak az EHF-nek, és magyarázatot kérnek, miért nem lehet elénekelni a Himnuszt kézilabda-mérkőzések előtt.

Az EHF a héten indított eljárást a spanyol Ademar Leónt vasárnap Bajnokok Ligája nyolcaddöntő-visszavágón fogadó MKB Veszprém ellen, mert a klub hazai nemzetközi találkozói előtt a helyi közönség elénekli a magyar himnuszt. A lehetséges büntetés több millió forintig terjedhet. Az ügyben a kontinentális szövetség illetékes bírósága jár el, s a klub már elküldte írásban a védekezését.

"A Himnuszt bárkinek bárhol jogában áll elénekelni. Elfogadhatatlan, hogy meg akarják tiltani magyar állampolgároknak, hogy Magyarország területén elénekelhessék a Himnuszt" - mondta Navracsics Tibor.

Ez EHF szabályzata csak klubrendezvények előtt tiltja a himnuszok lejátszását, illetve eléneklését. A szövetség érvelése szerint a találkozók előtti ceremónia feszes időrendje erre nem ad időt.

Porga Gyula polgármester butaságnak és ostobaságnak nevezte az EHF szabályát és azt is, hogy ezért szankció járhat. A szövetségnek címzett levelükkel kapcsolatban jelezte: bíznak benne, hogy annak hatására elérik, a jövőben senkit se zavarjon majd a himnusz eléneklése a mérkőzések előtt.

Navracsics Tibor utalt rá, hogy a veszprémi szurkolók eddig is elénekelték a Himnuszt, az ellenfelek ezt a helyi szokást tiszteletben tartották, és megítélése szerint a meccsek előtti felvezetés során ennek bele kell férnie az időbe.

"Ha a veszprémi szurkolók el akarják énekelni a Himnuszt, tegyék meg! Amennyiben ezért büntetés jár, vállaljuk, és gyűjtést szervezünk az összeg befizetésére" - tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.A klub, valamint a Veszprém Kézilabda Fan Club az EHF eljárás hatására arra kérte a szurkolókat, hogy ne énekeljék el a Himnuszt a Bajnokok Ligája-mérkőzéseken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.