A 206. tag?

Koszovó az Olimpián?

Miután Koszovó parlamentje egyhangú határozattal kinyilvánította függetlenségét, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is napirendre tűzheti Koszovó sportolóinak részvételét a pekingi olimpiai játékokon, bár az idő rövid, nem egészen fél év múlva kerül sor az ünnepélyes megnyitóra.

2008.02.28 11:01MOB

Az Olimpiai Charta – amint ezt a NOB közleménye megállapítja – pontosan meghatározza egy-egy nemzeti olimpiai bizottság elismerését, amely lehetővé teszi az adott ország sportolóinak olimpiai játékokon való részvételt. Ezek szerint, az első lépés az adott ország önállóságának nemzetközi elismerése. 

A második, a nemzeti olimpiai bizottság megalakítása, a NOB által történő elismerése. Ennek alapvető feltétele, hogy a nyári olimpiai játékok műsorán szereplő sportágak közül ötnek sportszövetsége a nemzetközi szövetség által elismert legyen. 

Koszovó az említett feltételeknek egyelőre nem felel meg, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság – amint ezt a Lausanne-ban keltezett tájékoztató megállapítja –, érdeklődéssel, nagy figyelemmel kíséri a történéseket. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jelenleg 205 nemzeti bizottságot számlál. Koszovó esetleges felvételével már 206 ország versenyzői vehetnének részt a pekingi olimpián.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.