NOB

Thomas Bach ellenzi az oroszok automatikus felfüggesztését a nemzetközi sportszövetségekben

A 2024-es párizsi olimpia "az egység és a béke szimbóluma" lehet, amely a megosztó politikai légkör ellenére összehozza a világot.

2023.11.14 12:48MTI

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint a nemzetközi sportági szövetségeknek nem kell automatikusan felfüggeszteniük orosz tagszövetségüket csak azért, mert a NOB felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot (OKR).

Bach a nemzetközi szövetségek lausanne-i fórumának résztvevői előtt beszélt erről hétfőn, jó egy hónappal azt követően, hogy a NOB szankcionálta az OKR-t, amiért az fennhatósága alá vont több sportszervezetet a megszállt ukrajnai területeken. A NOB végrehajtó bizottsága az "Ukrán Olimpiai Bizottság területi integritásának és ezzel az Olimpiai Chartának a megsértése" miatt büntette az oroszokat. Az OKR október 5-én egyoldalú döntéssel felvette tagszervezetei közé az oroszok által megszállt ukrán területek - Donyeck, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsja - regionális sportszervezeteit.

A NOB-döntés következményeként az OKR nem működhet nemzeti olimpiai bizottságként és nem részesül az olimpiai mozgalom bevételeiből, ugyanakkor a szankció nincs közvetlen hatással arra, hogy orosz versenyzők semlegesként részt vehetnek-e a jövő évi párizsi játékokon. Utóbbiról még nincs hivatalos NOB-határozat. A felfüggesztés bejelentésekor Mark Adams, a NOB szóvivője annyit közölt, hogy a nemzetközi ötkarikás testület a párizsi orosz indulás ügyében a "megfelelő időben" dönt.

Bach hétfői beszédében, amelyet a NOB honlapja ismertetett, úgy fogalmazott: a 2024-es párizsi olimpia "az egység és a béke szimbóluma" lehet, amely a megosztó politikai légkör ellenére összehozza a világot.

"Emberek millióinak annyi megosztottságot és konfrontációt kell megtapasztalniuk a mindennapi életükben, hogy valami olyasmire vágynak, ami egyesít bennünket, valamire, ami reményt ad" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.