80 éves volt

Elhunyt Nagy Imre olimpiai bajnok öttusázó

Hosszan tartó betegségben, nyolcvanéves korában vasárnap elhunyt Nagy Imre olimpiai bajnok öttusázó.

2013.10.21 17:39MTI

Nagy Imre a budapesti közgazdaságtudományi egyetemen szerzett diplomát. Sportpályafutását vízilabdázóként kezdte 1948-ban a Gyapjúmosó SE-ben, majd, a magyar öttusa olimpiai sikere után pártolt át előbb a háromtusára, majd az öttusára.

1952-ben és 1953-ban háromtusa magyar bajnoki címet szerzett. A római játékokon, 1960-ban Balczó András és Németh Ferenc mellett ott volt a győztes csapatban, egyéniben pedig ezüstérmet szerzett. Félig már visszavonult, amikor Balczó és Móna István eltiltása miatt visszahívták, és Tokióban, 1964-ben bronzéremhez segítette a csapatot.

1951-1968 között a Bp. Haladás, majd a MAFC (Műegyetemi Atlétikai és Football Club) öttusázójaként, egyidejűleg pedig a Bp. Haladás, illetve az OSC (Orvosegyetem Sport Club) vívójaként sportolt. 1956-1964 között versenyzőként 26 alkalommal szerepelt a magyar öttusa válogatottban. Három világbajnokságon (1958, 1961, 1962) is jeleskedett a válogatottban, amely mind a három alkalommal második lett.

1970 és 1976 között szövetségi kapitányaként állt az öttusa válogatott élén. Így két olimpián - Münchenben 1972-ben és Montrealban 1976-ban - is vezette a magyar csapatot. A sportkarrier után közgazdászként dolgozott, egy magyar-koreai vegyesvállalattól vonult nyugdíjba.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség elnökségi tagja és titkára, 1988-tól főtitkár-helyettese volt. Munkája elismeréseként a nemzetközi szövetség örökös tiszteletbeli tagjává tette. Aktív szerepet vállalt a Magyar Olimpiai Akadémia munkájában, valamint a Mező Ferenc Közalapítvány kuratóriumának vezetőségében is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.