Nagyon büszkék

Nő a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia esélye

Az amerikai digitális sport média riportja alapján két Buenos Aires-i stadion is a világ tíz legjobb stadionja közé tartozik. Ez azért lehet fontos Argentína fővárosának, mivel a dél-amerikai város pályázott a 2018-as ifjúsági olimpia megrendezésére.

2013.04.24 15:58ma.hu

A 2018-ban rendezendő ifjúsági olimpiára a skóciai Glasgow, a kolumbiai Medellin és az argentin főváros, Buenos Aires adta be pályázatát. A három jelentkező közül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a július 4-én Lausanne-ban sorra kerülő rendezvényen hirdeti ki a győztest.

Argentína legsikeresebb futballcsapata, a River Plate otthonául szolgáló Estadio Monumental Antonio Vespucio Liberti az ötödik, míg a Boca Juniors stadionja, az Estadio Alberto J. Armando a kilencedik helyen zárt a listán. Buenos Aires esélyeit növelheti, hogy az argentin város az egyetlen olyan jelentkező, amelynek két stadionja is a világ legjobbjai között van felsorolva.

A stadionok különböző kritériumok alapján kerültek fel a listára, mint például kapacitás, nézőszám-rekord, megrendezett tornák és események, valamint emlékezetes pillanatok a helyszínen.

Ha a város megnyeri a rendezési jogot, akkor a River Plate stadionjában, amelyet röviden csak El Monumentalnak neveznek, az ifjúsági olimpia nyitó-és záróünnepségét rendezik majd. A nemzeti csapatnak is otthonául szolgáló stadion történelmi szempontból is igen fontos, hiszen az 1978-as labdarúgó vb-döntőn Hollandia legyőzésével Argentína ezen a helyen lett először világbajnok.

A Boca Juniors stadionjában, amelyet röviden csak La Bombonerának neveznek, a labdarúgás kapná a főszerepet. A La Bombonera a latin-amerikai futballal foglalkozó honlap, a Pasion Libertadores értékelése alapján korábban elnyerte Dél-Amerika legjobb stadionjának címét.

„Egész Argentínában nagyon büszkék vagyunk, hogy a sport által létrejött örökségeink és két ikonikus stadionunk még inkább alátámasztják, hogy Buenos Aires nagyszerű és egyedi helyszíne lenne a 2018-as ifjúsági olimpiának” – mondta a Buenos Aires-i pályázat bizottságának elnöke, Francisco Irarrazaval. „Generációkat inspiráltak a Buenos Aires-i stadionokban megrendezett események. Nagy megtiszteltetés lenne a világ fiataljaival is megismertetni ezeket a helyszíneket. Célunk, hogy olyan élményeket biztosítsunk a fiatal sportolóknak és a szurkolóknak, amelyre mindig is emlékezni fognak.”

A fogadás piacain akár arra is tippelhet, melyik város nyeri el a 2020-as nyári olimpia rendezési jogát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.