A kizárás ellen tltakozik

Éhségsztrájkol az olimpiai bajnok birkózó

Éhségsztrájkba kezdett Armen Nazarian többszörös olimpiai és világbajnok, Európa-bajnok örmény-bolgár birkózó, tiltakozásul a sportág tervezett kizárása ellen a 2020-as nyári olimpiai játékokból.

2013.03.03 16:28MTI

A bolgár kötöttfogású birkózó válogatott szövetségi kapitányának nyilatkozatát az orosz birkózó szövetség honlapján is közzétették. Nazarian kijelentette, hogy az éhségsztrájkkal a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának javaslata ellen tiltakozik.
 
"A birkózás mindig is az olimpiai programban szerepelt, nem helyénvaló a kizárása" - mondta. A neves örmény-bolgár sportoló jelezte, hogy március 22-ig, a Tbilisziben sorra kerülő Európa-bajnokság kezdetéig csak szirupokat fogyaszt és akciójához csatlakozni fog a bolgár szabadfogású válogatott vezetőedzője is. 

Armen Nazarian 1996-ban örmény, 2000-ben bolgár színekben lett olimpiai bajnok. 1997-ben települt át Bulgáriába. 2002-ben, 2003-ban és 2005-ben már bolgár színekben szerzett világbajnoki címet. Hatszor nyert Európa-bajnokságot. Nazarian előtt Valentin Jordanov, a bolgár szövetség elnöke is tiltakozó akciót kezdett, s február 20-án bejelentette, visszaküldi a NOB-nak az 1996-ban, Atlantában nyert olimpiai aranyérmét.
 
A birkózás 16 olimpiai arannyal a legsikeresebb sportág Bulgáriában. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága február 12-én tett javaslatot arra, hogy töröljék a sportágat a 2020-as játékok műsorából. A Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) vezetői csütörtökön egyeztetnek majd Jacques Rogge-gal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökével a NOB végrehajtó bizottságának ajánlása nyomán kialakult helyzetről.
 
A végrehajtó bizottság május végén dönt majd arról, hogy a hét új csatlakozni kívánó sportág - a vusu, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate, a wakeboard, valamint a baseball és a softball közösen - illetve a birkózás közül melyik kettőt tartja műsorba vételre alkalmasnak, s ezek közül választ majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közgyűlése szeptemberben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.