London 2012

Usain Bolt egy hatalmas állat?

Ha az állatok is képviseltetnék magukat az olimpián, az ember igen nagy gondban lenne, Usain Bolt például csak az egypúpú tevékkel, azaz a dromedárokkal lehetne versenyben - legalábbis egy szombaton közölt brit tanulmány szerint.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2012.07.28 12:10MTI
Kattintson a képre! >>> Fotó: MTI

"A pusztán fizikai versenyszámokban - egyebek mellett a futásban, az ugrásban vagy az úszásban - nem tudnánk nyerni" - magyarázta Craig Sharp professzor, a Veterinary Record című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzője.

Usain Bolt, aki 9,58 másodperccel a 100 méteres síkfutás világcsúcstartója, 37,6 kilométer per órás sebességével csak kullogna a szárazföld leggyorsabb állata, a 104 km/órás sebességgel száguldó gepárd mögött, amely 5,8 másodperc alatt száguldaná le a 100 métert. A többszörös olimpiai bajnok futó a dromedárral lenne fej fej mellett a sprinttávon, de jócskán lemaradna többek közt a 89 km/órával szaladó antilop és a 64 km/órás sebességre képes strucc mögött.

Nem lenne több esélye a jamaicai kiválóságnak a 200 méteres távon sem, amelyen szintén világcsúcstartó 19,19 másodperccel. A gepárd 6,9, a Black Caviar nevű telivér pedig 9,98 másodperc alatt tenné meg a 200 métert. Egy közönséges agárnak 11,2 másodperc kellene.

Vereségben lenne részük a 400 és a 800 méteres táv bajnokainak is: lovak, agarak és antilopok könnyedén felülkerekednének rajtuk. Hasonló eredmény születne a maratoni távon, amelyet egy ló alig 1 óra 20 perc alatt tenne meg, vagyis sokkal gyorsabban, mint a kenyai Patrick Makau, akinek 2 órára 3 percre és 38 másodpercre volt szüksége ehhez.

Az ugróknak legalább esélyük lenne, Javier Sotomayor kubai magasugró nem kellene, hogy szégyenkezzen 2,45 méteres eredményével, hisz a dél-afrikai gazella és a kenguru egyaránt 3 méteres "eredményre" képes. Utóbbi a távolugrásban maga mögé utasítaná Mike Powellt és az ő 1991 óta érvényes - 8,95 méteres - világcsúcsát, hisz akár 12,8 métert is képes ugrani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.