Kezdetben dísznövény volt ...

Amit érdemes tudni a paradicsomról

A 18. sz. második felében még csak a főúri és a polgári kertekben termesztették.

2011.05.16 15:47laptopkonyha.hu

Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. A vitaminok közül legjelentősebb a C vitamin, de még jelentős mennyiségben tartalmaz A, B1, B2, vitaminokat és karotint. A paradicsom az utóbbi 70–80 esztendőben egyre jelentősebb helyet foglal el a hazai táplálkozásban. Előbb csupán ételízesítésre és sűrített, konzervált állapotban használták, az I. világháborút követő évektől nyersen, salátának is fogyasztják. Felhasználható nyersen, savanyúságnak, levesnek, mártásnak, passzírozva üdítőitalnak.

Szemben a gyümölcsökkel, amelyek nyersebben a magasabb C-vitamin tartalom miatt egészségesebbek, a paradicsomnak főzve nagyobb a tápértéke, mert a likopin így könnyebben ki tud szabadulni a növényi rostok közül. A likopin a karotinoidok családjába tartozó növényi festékanyag, egy természetes pigment, ami a paradicsombogyót pirosra festi. A likopin antioxidáns tulajdonsága miatt rákmegelőző, szív és érrendszeri védelmet biztosít, erősíti az immunrendszert, gátolja a bőr öregedését. Ez a kedvező hatás a paradicsom antioxidáns molekuláinak, vagyis a karotinoid, polifenol, flavonoid ill. C-vitamin tartalmával van összefüggésben. Talán az sem elhanyagolható, hogy a likopin kifejezetten májsejt regeneráló hatású, ezért májbetegeknek a paradicsom fogyasztása télen, nyáron kifejezetten ajánlott.

További cikkek az egészséges táplálkozásról >>

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.