Súlyos gondok ettől az ásványi anyagtól?

A sós ételek károsítják az ereket

Ausztrál kutatók megállapították, hogy a sós ételek elfogyasztása után már 30 perccel drasztikus változások következnek be az ereink állapotában: az ásványi anyag ugyanis károsítja az erek azon képességét, hogy gyorsan táguljanak és újra összeszűküljenek.

2011.01.31 14:10drinfo.hu

Normális vérnyomás esetében is...

A tudósok szerint különösen aggasztó, hogy a hatás azoknál az embereknél is megfigyelhető, akiknek a vérnyomása normális. Ugyanakkor a kutatók egyelőre nincsenek tisztában azzal, hogy ez a negatív tendencia hosszú távon is fennáll-e – írja az American Journal of Clinical Nutrition.

Ami meglepő volt számunkra, az az, hogy a sóra a szervezet hasonlóan reagál, mint azokra az ételekre, amelyekben nagy mennyiségű telített zsírok találhatóak.

Márpedig azokról tudjuk, hogy hosszú távon kifejezetten károsan hatnak az erek állapotára – mondta Kacie M. Dickinson.

A só negatív egészségügyi hatásai már régóta ismertek, emiatt történtek is már olyan lépések, amelyeknek köszönhetően számos készételben lecsökkentették a sótartalmat.

A mostani kutatások hatására azonban nagy valószínűséggel újabb szigorítások várhatóak majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.