Súlyos gondok ettől az ásványi anyagtól?
A sós ételek károsítják az ereket
Ausztrál kutatók megállapították, hogy a sós ételek elfogyasztása után már 30 perccel drasztikus változások következnek be az ereink állapotában: az ásványi anyag ugyanis károsítja az erek azon képességét, hogy gyorsan táguljanak és újra összeszűküljenek.
2011.01.31 14:10drinfo.huNormális vérnyomás esetében is...
A tudósok szerint különösen aggasztó, hogy a hatás azoknál az embereknél is megfigyelhető, akiknek a vérnyomása normális. Ugyanakkor a kutatók egyelőre nincsenek tisztában azzal, hogy ez a negatív tendencia hosszú távon is fennáll-e – írja az American Journal of Clinical Nutrition.
Ami meglepő volt számunkra, az az, hogy a sóra a szervezet hasonlóan reagál, mint azokra az ételekre, amelyekben nagy mennyiségű telített zsírok találhatóak.
Márpedig azokról tudjuk, hogy hosszú távon kifejezetten károsan hatnak az erek állapotára – mondta Kacie M. Dickinson.

A só negatív egészségügyi hatásai már régóta ismertek, emiatt történtek is már olyan lépések, amelyeknek köszönhetően számos készételben lecsökkentették a sótartalmat.
A mostani kutatások hatására azonban nagy valószínűséggel újabb szigorítások várhatóak majd.