Figyeljünk magunkra!

Jóindulatú emlődaganat: csak óvatosan csajok!

Ezt a jóindulatú emlőbetegséget egyszerűen csak mastopathiaként vagy fibrocystás emlőbetegségként is szokás emlegetni.

2011.01.11 14:00WEBbeteg

Tulajdonképpen ez a leggyakoribb jóindulatú emlőelváltozás a változókor előtti korosztályban.

Mastopathia fibrosa cystica – egy jóindulatú emlőelváltozás


Hátterében a hormonális egyensúly felborulása áll – ha valamilyen betegség vagy kívülről bevitt gyógyszer hatására a két női hormon közötti egyensúly megbomlik, és az ösztrogén kerül túlsúlyba a progeszteronnal szemben, akkor alakul ki a mastopathia.

Mit kell tudni az emlő önvizsgálatáról?

Az emlő havonkénti önvizsgálatát 20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni, mégpedig a menstruáció utáni héten. 

Kialakíthatja csak ösztrogén tartalmú fogamzásgátló szedése, hormonpótló kezelés, vagy ösztrogén termelő daganat, de a leggyakoribb ok az ún. folliculus perzisztens, vagyis a tüszőrepedés elmaradása.

Ebben az állapotban ugyanis a petefészekben a tüszőérés megtörténik, de a tüszőrepedés nem, így nem alakul ki sárgatest és nem termelődik sárgatest hormon, vagyis progeszteron.

Az ösztrogén túlsúly pedig az arra érzékeny szervekben és szövetekben sejtosztódást serkent.

Összességében a nők körülbelül kétharmadát érinti ez a betegség - 30 éves kor után egyre nő az előfodulási gyakorisága, de legnagyobb arányban a premenopausa korú nők körében fordul elő. Változókorban aztán sok esetben spontán elmúlik.

Mit tehet a mellrák megelőzése érdekében?

A megelőzés egyik legfontosabb eleme a mammográfiás szűrővizsgálaton való rendszeres részvétel. Hazánkban a rendszer 2001 óta működik, jól kidolgozott, a veszélyeztetett korba tartozó nők postai úton kapnak értesítés a vizsgálat esedékességéről.

Ezt egészíti ki a havonkénti önvizsgálat, amit minden 20 év feletti nőnek érdemes elvégeznie. Az első észleléskor gyakran ijedtségre okot adó jellemző tünet az apró tapintható göbök sokasága egyik vagy mindkét emlőben - többnyire kétoldali megjelenésű, de a kórkép súlyossága eltérő lehet a két mellben.

A kis csomók nagyjából borsó nagyságúak, bár méretüket képesek gyorsan változtatni. Könnyen mozgathatóak, rugalmasak és fájdalmasak lehetnek, különösen a menstruációs ciklus második felében.

Az elváltozások egy része folyadékot tartalmazó cysta, másik része tömör kötőszövetes kis göb.

Az orvos már a tapintási lelet alapján el tudja különíteni a rosszindulatú csomóktól , mert a malignus daganatok általában a környezetükkel összekapaszkodnak, nem mobilisak, ritkán fájdalmasak és jellemzően felszínük sem egyenletes, de szükség esetén mammográfia vagy UH, kétes esetben biopszia vagy a cysták beltartalmának leszívása és vizsgálata is elvégezhető.

Mellőzzük a kiváltó okokat

A gyógyulást a hormonális egyenlőtlenséget okozó gyógyszer elhagyása vagy a kiváltó alapbetegség, pl. a folliculus perzisztens kezelése jelenti. Esetenként a kívülről gyógyszer formájában bevitt progeszteron hormon oldja meg a problémát.

Ha a tünetek konzervatív terápiával nem uralhatók vagy a szövetszaporulat jelentős illetve rosszindulatú elfajulás valószínűsíthető, akkor sor kerülhet sebészi beavatkozásra is.

Bár ez ma még vitatott, de egyes irodalmak szerint a mastopathiában szenvedő nők körében nagyobb a mellrák kialakulásának valószínűsége is, ezért sok orvos a szokásosnál gyakoribb orvosi kontrollt illetve rendszeres önvizsgálatot ír elő az érintett nők számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.