Együnk okosan és jóízűen is

Olívaolajat a szívért!

Ennek a megállapításnak a tudatában nem meglepő, hogy a legújabb vizsgálatok szerint azoknál a nőknél, akik sok leveles zöldséget és olívaolajat fogyasztanak, 40 százalékkal ritkábban fordulnak elő szívproblémák.

2011.01.05 10:52drinfo.hu

Zöldségek, olívaolaj - csökkentik a szívproblémák kialakulásának valószínűségét

Egy olasz kutatócsoport megállapította, hogy azok a nők, akik naponta legalább egy adagnyi leveles zöldséget fogyasztottak el, 40 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvedtek szívbetegségekben.

Ugyanilyen mértékben csökkentette a súlyos állapot kialakulását az is, ha valaki naponta 3 evőkanálnyi olívaolajat evett meg, akár salátaöntetként is – írja a Reuters Health.

Egyelőre nem teljesen világos, hogy ezek a zöldségfélék miért csökkentik a szívproblémák kialakulásának valószínűségét.

A jótékony hatás valószínűleg a zöldségekben nagy mennyiségben fellelhető folsavnak, antioxidánsoknak ás káliumnak köszönhető – mondta dr. Domenico Palli.

Ez azonban nem az első olyan munka, amely feltételezi, hogy az olíva és a leveles zöldségek – például a saláta vagy a spenót – védik a szívet.

Korábban már bebizonyosodott, hogy a mediterrán diéta csökkenti a szívbetegségek kialakulásának valószínűségét – márpedig ez az étrend nagy mennyiségben tartalmaz mind olívaolajat, mind jótékony zöldségeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.