EU

Uniós bíróság: menekültstátuszt kaphatnak a családon belüli erőszak elől menekülő nők

Egy kurd származású, muzulmán vallású és elvált török állampolgárt a családja házasságra kényszerített, a férje pedig bántalmazott.

2024.01.18 08:51MTI

A családon belüli erőszak elől menekülő nők menekültstátuszt kaphatnak az Európai Unióban - olvasható a luxembourgi székhelyű uniós bíróság ítéletében.

"A nők meghatározott társadalmi csoporthoz tartozónak tekinthetők, és menekültstátuszt kaphatnak, ha származási országukban, nemi hovatartozásuk miatt fizikai vagy lelki erőszaknak vannak kitéve, ami magában foglalja a szexuális és családon belüli erőszakot is" - mondta ki az uniós testület.

A bírósági ítélet előzménye, hogy egy kurd származású, muzulmán vallású és elvált török állampolgárt a családja házasságra kényszerített, a férje pedig bántalmazott. A nő Bulgáriában folyamodott menekültstátuszért, mivel félt, hogy amennyiben vissza kell térnie Törökországba, az életére törnek. A bolgár bíróság az ügyet az uniós bíróság elé utalta.

Határozatában az EU bírósága felhívta a figyelmet, hogy bárki, akit faji, vallási, nemzetiségi alapon, vagy politikai, illetve egy bizonyos társadalmi csoporthoz való tartozás miatt üldöznek, menekültként ismerhető el.

Az ítélet hozzátette: amennyiben a menekült jogállás elismerésének feltételei nem teljesülnek, kiegészítő védelemben részesülhetnek a menedékkérők, abban az esetben is, ha fennáll annak valós veszélye, hogy a kulturális vagy vallási normák, illetve hagyományok állítólagos megsértése miatt a családtagjaik vagy a közösség tagjai megölik őket vagy velük szemben erőszakot alkalmaznak.

A bolgár bíróságnak most az Európai Bíróság döntésével összhangban kell határozatot hoznia az ügyben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.