Életmód

A férfi az férfi, a nő az nő - állítja a brit miniszterelnök

Rishi Sunak csatlakozott a tory vezetők kórusához, akik szerint a "wokeizmus" elleni harc lesz a jövő évi kampány egyik fő kampánypontja.

2023.10.05 10:35ma.hu

Az emberek nem választhatják meg csak úgy, hogy bármilyen neműek legyenek, a britek miniszterelnöke, Rishi Sunak a Konzervatív Párt e heti konferenciáján hirdette ki. Ő is hozzátette, hogy a négynapos rendezvény során a toryk vezető tisztségviselői szkeptikus megjegyzések sorát tették a transzneműséggel kapcsolatban.

"Nem szabad, hogy megfélemlítsenek minket azzal, hogy az emberek bármilyen neműek lehetnek, amilyenek csak akarnak. Nem lehet. A férfi az férfi, és a nő az nő. És ez csak a józan ész" - mondta szerdai záróbeszédében, miközben a közönség tapsban tört ki.

A toryk, akik 13 éve vannak hatalmon Nagy-Britanniában, jövőre kemény küzdelem elé néznek a szavazóurnáknál. A transzneműek jogaival kapcsolatos álláspontjuknak a Munkáspártéval való szembeállítását választották a választási kampány stratégiájaként - vetette fel kedden a Financial Times bennfentes forrásokra és a manchesteri konferencián elhangzott beszédekre hivatkozva.

Suella Braverman belügyminiszter azt állította, hogy az ellenzék arra törekszik, hogy Nagy-Britanniát "éberré tegye", és arra figyelmeztetett, hogy "rendkívül ellentmondásos eszméket" próbálnak az országra erőltetni, köztük "a nemi ideológiát, a fehér kiváltságokat és a britellenes történelmet".

"A brit népnek kell eldöntenie, hogy Rishi Sunakkal akarja-e fékezni a woke-ot, vagy hagyja, hogy Keir Take-the-knee Starmerrel tomboljon" - mondta a munkáspárti vezetőre utalva.

Andrew Boffot, a londoni tory közgyűlés tagját, Andrew Boffot kitessékelték a konferenciáról, mert Braverman megjegyzéseit követően heccelte.

Steve Barclay egészségügyi miniszter kiemelte azokat a terveket, amelyek szerint a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat alkotmányában "elismerik a különböző biológiai szükségletek fontosságát és védik a nők jogait". A felülvizsgálat eredményeként a kizárólag nők számára fenntartott osztályok a transznemű nők számára tiltottá válhatnak.

"Konzervatívokként tudjuk, mi a nő" - mondta a miniszter, nyilvánvalóan Starmerre célozva, aki azt állította, hogy egyes nőknek férfi nemi szervük van.

Michelle Donelan, a tudományos titkár a pártgyűlésen a "wokeizmus lassú kúszása" ellen emelt szót. Kemi Badenoch, az üzleti titkár és Alister Jack, a skót titkár elismerést követeltek azért, hogy a toryk januárban megakadályozták a nemi önfelismerésről szóló törvényjavaslatot Skóciában.

Egy tory miniszter azonban, aki a párt választási stratégiájáról beszélt az FT-nek, óvatosságra intett a megközelítéssel kapcsolatban. "Ebben a kérdésben a közvélemény jó oldalán állunk, de fennáll a túlzás veszélye" - mondta a miniszter.

Sunak korábbi nyilatkozatai a nőiesség természetéről kevésbé voltak kategorikusak. A Julia Hartley-Brewerrel 2022-ben készített interjúban többször is elkerülte annak meghatározását, hogy mi a nő, és amikor Piers Morgan az év elején rákérdezett a kérdésre, kitért a kérdés elől, és helyette a transzneműek támogatásáról adott üzenetet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.