Bocuse d'Or
Marhapofa és ökörfarok - Széll Tamás bemutatta versenyfogásait
A magyar szurkolók hangos drukkolása és ovációja kíséretében bemutatta szerdán a Rubik-kocka által ihletett versenyfogásait Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje a Bocuse d'Or rangos szakácsverseny világdöntőjében a franciaországi Lyonban.
2013.01.31 06:29MTIA 27 tagú nemzetközi zsűri először a magyar séf rombuszhalból és homárból készült halfogását kóstolhatta meg, amelyhez a nemzeti sajátosság hangsúlyozására köretként lángost is felszolgáltak. A húsos fogás ír marhából készült mangalicaszalonnával, kakukkfűvel és petrezselyem jus-vel, ehhez húsos raviolival készült gulyás, gombával töltött répa, konfitált sütőtökkel és marinált céklával, valamint marhapofa és ökörfarok rillette karórépapürével és céklával, és végül hagymakompót hagymalekvárral és szarvasgombával társult.
A francia műsorközlő azt mondta: reméli, hogy a magyar fogások is olyan különlegesek és eredeti ízűek lettek, mint amilyen egyedi és összehasonlíthatatlanul különleges a magyar nyelv. Kiemelte, hogy magyar séf először jutott be a világdöntőbe.
A lyoni döntőn az amerikai, az európai, valamint az ázsiai kontinentális döntők legjobbjai vehetnek részt, összesen 24 ország séfje. Széll Tamás a tavalyi márciusi európai fináléban Brüsszelben elért kilencedik helyezésével szerzett jogot arra, hogy részt vegyen a globális döntőben.
A gasztronómia olimpiájának számító megmérettetés igazi sportversenyekhez méltó, felvillanyozott hangulatban zajlott. A küzdőtéren nyitott konyhákban elkészült látványos menüket zenei kíséret mellett szolgálták fel a zsűritagoknak, miközben a lelátókon mintegy 1500 néző nemzeti zászlókat lengetve szurkolt hazája séfjének. A magyarok a lelátó jobb felső sarkából ünnepelték lelkesen Széll Tamást.
A versenyt a helyszínen kíséri figyelemmel Jókuti András, a Világevő bloggere. A gasztronómiai szakértő az MTI-nek telefonon elmondta: annak ellenére, hogy a séfek hónapok óta készültek, a verseny spontaneitásának érdekében a csapatoknak az alapanyagok egy részét a helyszínen, egy mesterséges kialakított piactéren kellett összeválogatniuk, mintha a séf a reggel bevásárolt hozzávalókból rögtönözné a köreteket.
A magyar csapatot az a meglepetés érte, hogy nem találtak szarvasgombát a szervezők kínálatában. Egy 2 Michelin-csillagos lyoni séf azonban az utolsó pillanatban kisegítette Széll Tamást 15 dekagramm szarvasgombával. A magyar séf és segítője, Garai Ádám végig az előzetes menetrendnek megfelelően, higgadtan, koncentráltan, de láthatóan nagy élvezettel készítette el a rendelkezésre álló 5,5 órában a versenyfogásokat.
A nemzetközi zsűriben Paul Bocuse alapítón, valamint a legutóbbi versenyen győztes Rasmus Kofoed dán séfen, a zsűri elnökén és a 3 Michelin-csillagos Enrico Crippa tiszteletbeli olasz zsűrielnökön kívül mind a 24 nemzet képviselője helyet kapott. Magyarországot Bíró Lajos, a Bock Bisztró séfje, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke képviseli. A zsűri szerda este hirdet eredményt.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 16:22 Szabotázsakció - Németországban letartóztattak három orosz ügynököt
- 14:00 Tulajdonstop helyett új jogköröket kaptak az önkormányzatok
- 12:36 Európa Tanács: szűkül a nők jogait védelmezők mozgástere
- 10:34 Gyorssegélyt szavazott meg a Hargita megyei önkormányzat a parajdi sóbánya megmentése érdekében
- 8:29 Csaknem négy évtizedet töltött börtönben téves ítélet alapján egy brit férfi
- 6:40 Országjárásra indul Magyar Péter a békéért és a nemzeti összetartozásért
- 22:37 Ismét tüntetés volt a gyülekezési törvény módosításának visszavonásáért Budapesten
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06