Pár óra alatt bírálatok tucatjai érték a színészt

Az oroszok nem örülnek Depardieu-nek és a belgáknál is áll a bál

Még egy teljes nap sem telt el azóta, hogy Gérard Depardieu levélben köszönte meg Putyin orosz elnöknek az új állampolgárságát, máris heves indulatok lángoltak fel az üggyel kapcsolatban.

2013.01.04 14:29MTI

Bírálatok és gúnyos megjegyzések sorát váltotta ki pénteken orosz közösségi oldalakon Gérard Depardieu francia színész levele, amelyben köszönetet mondott Vlagyimir Putyin orosz államfőnek az orosz állampolgárságért, és dicsérte az orosz demokráciát. "Gérard, gyere el január 31-én a (moszkvai) Triumfalnaja térre, zsebedben az új orosz útleveleddel. Minden 31 napos hónap utolsó napján 18 órakor ezen a téren orosz állampolgárok követelik a békés gyülekezés jogát, ami az alkotmány 31. cikkében áll. Várunk, Gérard!" - üzente Eduard Limonov, Putyin aktív bírálója.

"Ez tehát egy felkérés, hogy játssz tényleges történelmi szerepet a szabadságjogok védelmezőjeként Oroszországban" - folytatta a LiveJournal közösségi oldalon Limonov, akit gyakran vesz őrizetbe a rendőrség e tüntetéseken. "Sohasem felejtjük el és bocsátjuk meg azt a kijelentést, hogy 'Oroszország egy nagy demokrácia'" - mondta Matvej Ganapolszkij újságíró az ellenzéki Eho Moszkvi rádióban.

"Csodálja a demokráciánkat - teljesen visszahullott a gyerekkorába" - vélekedett Vlagyimir Szokolov a Facebookon. "Pénzért otthagyni az országunkat... ez annyira orosz. Ő közénk való!" - írja herhermann blogger a LiveJournalon.

Depardieu a köszönőlevélben leírja egyebek közt, hogy apja kommunista volt, aki annak idején a moszkvai rádiót hallgatta, s "ez is a kultúrámhoz tartozik". A levelet orosz szavakkal fejezi be: "Szlava Rosszii! Szpasziba!" (Dicsőség Oroszországnak! Köszönöm!)

Felválthatja a bort a vodka? (Fotó: MTI)


A belgáknál sem jobb a hangulat, ahol szintén honosítási kérelmet tervezett benyújtani a színész, ott épp azért, mert a szigorú francia adótervek miatt Belgiumban vásárolta meg az egész bonyodalmat kiváltó ingatlant. Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentése, hogy Gérard Depardieu francia színész orosz állampolgárságot kaphat, "bonyolítja a helyzetet", mármint Depardieu belga honosításának ügyét - idézi a Les Echos című francia lap pénteken Georges Dallemagne-t, a belga honosítási bizottság elnökét.

Belgium másképpen tanulmányozná a színész honosítási kérelmét, ha Depardieu orosz állampolgárrá válna, mert akkor "más lenne a leosztás". Mint Dallemagne elmondta, a 64 éves francia filmsztár még nem nyújtott be ilyen kérelmet a belga parlament illetékes bizottságához. "De ebben nincs semmi különös, mivel irodáink zárva voltak az ünnepek alatt" - tette hozzá.

Depardieu nemrég házat vett a belgiumi Estaimpuis község egy tanyáján a francia határ közelében, és érdeklődött a helyi polgármesternél, milyen feltételekkel kaphatna belga állampolgárságot, mivel Franciaországban azt tervezik, hogy 75 százalékos adóval sújtják a leggazdagabbakat - emlékeztet a Les Echos.

Dallemagne arról is beszél az újságban, hogy tavaly éppen kétszer annyi francia folyamodott belga állampolgárságért, mint 2010-ben és 2011-ben: 126-an kérvényezték azt, míg az előző két évben egyaránt 63-63-an. A múlt éven belül is az év vége felé szaporodtak meg a jelentkezések, amikor kiéleződött a vita a szocialista kormány adóemelési terveiről - mondta a bizottsági elnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.