Ínycsiklandó változat borba mártva

Miért ne ennénk a gombócot szőlővel és dióval?

Gombócból is lehet olyat kerekíteni, amilyet még sosem kóstoltunk! A szőlős, bormártásos túrógombóc eséllyel tartozhat ezek közé.

2012.05.30 06:29ma.hu

A túrógombóc közismert finomság, ám a szőlős-diós túrógombóc hallatán sokan felkapják a fejüket. Hogyan készül ez a mennyei eledel?

Fotó: mindenkaja.blog.hu

Hozzávalók kb. 16 gombóchoz:

- 1 citrom
- 100 gr dió
- 2 evőkanál vaj/margarin
- ½ kg félzsíros tehéntúró
- 3 tojás
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál só
- 100 gr búzadara
- ½ kg csemegeszőlő
- 2-3 evőkanál liszt a formázáshoz

A bormártáshoz:

- ½ rúd vanília
- ¼ lit. édeskés fehérbor
- 1 púpos evőkanál vaníliás pudingpor
- 2 evőkanál cukor
- 1 dl tejszín

A citromot folyó víz alatt alaposan megmossuk, szárazra töröljük. A dió felét megdaráljuk, felét durvára vágjuk, a vajat/margarint egy serpenyőben felolvasztjuk. A túrót szitán vagy krumplinyomón áttörjük, mélyebb tálba tesszük.

A túróhoz adjuk a tojásokat, 2 evőkanál kristálycukrot, 1 csipet sót, a darált diót,a búzadarát, az olvasztott vaj/margarin felét, végül belereszeljük a citrom héját és jül összedolgozzuk. Letakarjuk, 1 órát pihentetjük.

A szőlőt megmossuk, leszemezzük, szárazra törölgetjük. A maradék vajat a serpenyőben felforrósítjuk, aranybarnára pirítjuk benne a maradék 2 evőkanál kristálycukrot és a durvára vágott diót. Felteszünk forrni 4 liter vizet.

A túrómasszából, vizes kézzel, 16 gombócot kerekítünk, mindegyik közepébe 1-2 szem szőlőt nyomunk és a szelíd forrásban lévő vízben 12-15 percig főzzük. Közben a mártáshoz a vaníliarudat hosszában, késheggyel felhasítjuk, kikaparjuk a belsejéből a vaníliapépet és a borhoz adjuk.

Elkeverjük a pudingporral és a cukorral, sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt és a maradék szőlőt, éppen csak összeforrósítjuk.

A gombócokat leszűrjük, melléjük (köréjük) szedjük a szőlős bormártást, megszórjuk a pirított diómorzsával, tetszés szerint porcukorral és azon melegében tálaljuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.