A Vogue többé nem foglalkoztatná őket!

Ideje lesz enni: leváltják a csontsovány modelleket

Nem foglalkoztat többé csontsovány modelleket a Vogue divatmagazin - 16 évnél fiatalabb modellek, akik ráadásul táplálkozási zavarban szenvednek, szóba sem jöhetnek.

2012.05.04 20:20MTI

A "divatbiblia" németországi kiadója, a Conde Nast Verlag Münchenben jelentette be: a Vogue összes nemzetközi kiadása vállalta, hogy aláveti magát egy hat pontból álló egészségügyi kódexnek és nem dolgozik együtt táplálkozási zavarban szenvedő, illetve 16 évnél fiatalabb modellekkel, legalábbis "tudatosan" nem.

A divatvilág egyik legbefolyásosabb hangjaként a magazin felelősnek érzi magát, hogy latba vesse súlyát a témáról folyó szakmai vitákban - közölte a kiadó.

A Vogue-nak meggyőződése, hogy szépség és egészség összetartozik - hangoztatta Jonathan Newhouse, a Conde Nast International elnöke.

Az "Egészségügyi kezdeményezés" a legtöbb országban a magazin júniusi kiadásával veszi kezdetét, csak Japánban szenved egy hónap késedelmet.

A hatpontos kódex értelmében a Vogue igyekszik "egészségtudatos munkafeltételeket" biztosítani, és kizárólag olyan modellekkel dolgozik együtt, akik "objektíven szemlélve egészségesek, és segítenek egészséges képet kialakítani a testről".

A modellnek jelentkező lányoktól kötelezően elkérik a személyi igazolványt, biztosítandó, hogy 16 éven aluliak ne kerülhessenek a kifutókra vagy a fotóstúdiókba.

Ezen kívül beindítanak egy mentorprogramot is, amelynek keretében tapasztaltabb modellek felvállalják fiatalabb kollégáik segítését. A folyóirat emellett arra ösztönzi a tervezőket is, hogy gondoljanak "irreálisan kis méretű ruháik következményeire" is.

A Brigitte német nőmagazin már 2009-ben száműzte oldalairól a túlságosan vézna, "nullás" ruhaméretű modelleket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.