Ha valami igazán különleges kell...
Ünnepi lakoma: pulykafodor őszibarackkal!
Ha valami igazán különleges, változatos ízekkel csábító ebédre vágyunk, lássunk hozzá ennek a remek pulykás, gyümölcsös ételnek az elkészítéséhez!
2012.05.01 07:29ma.hu - Fotó: freeblog/trinityOlyan finomságot szeretnénk készíteni, ami pulykahúsból van, de mégis valami egészen új, mellé pedig izgalmas az ízvilága? Ideális választás a pulykafodor őszibarackchutney-val.
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 nagy szelet (600gr) pulykamell
- só, bors
- 4 szál újhagyma/1 szál karcsú póréhagyma
- 8 őszibarack
- 2 savanyú alma
- 1 citromleve
- banán
- 4 evőkanál olaj
- ¼ kávéskanál curry
- ¼ kávéskanál durvára tört koriandermag
- 2 dl száraz fehérbor
- 1 kávéskanál étkezési keményítő
A hússzeleteket leöblítjük, összesen 8 db, kb. 3 cm széles csíkokra vágjuk. Az egyes húscsíkokat spirálformán megtekerve hurkapálcikára szúrjuk, fodorszerűen kissé összenyomkodjuk, meghintjük sóval és őrölt borssal.
A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk (egy keveset a zöldjéből is). Az őszibarackot leforrázzuk, meghámozzuk, kimagozzuk, citromlébe forgatjuk, lecsepegtetjük, 4 fél barackot félreteszünk a díszítéshez, a többit apróra felkockázzuk.
Az almákat meghámozzuk és az őszibarackkal azonos nagyságúra aprózzuk, azonnal citromlébe forgatjuk. A banánt meghámozzuk, nem túl vékonyan felkarikázzuk, meglocsoljuk citromlével.
Az olaj felét felforrósítjuk, rádobjuk a banánt, erős tűzön 1 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, 1 perc múlva az őszibarackot és az almát, a curryt és a koriandert, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
1,5 dl borban elkeverjük az ételkeményítőt, a gyümölcskeverékhez adjuk, és erős tűzön 3 percig forraljuk. A maradék olajban hirtelen megpirítjuk a pulykafodrokat, aláöntjük a maradék ½ dl bort és meg-megforgatva, mérsékelt tűzön, 10 percig sütjük-pároljuk.
A nyársakat tálra rendezzük, a currys gyümölcsöt a pecsenyeléhez keverjük, éppen csak egyet forralunk rajta. A félretett fél barackokat legyezőszerűen bevagdossuk, a hús mellé terítjük, a gyümölcsköretet külön tálkákban kínáljuk. Párolt rizs illik hozzá.
Italajánlat: eredetileg zöld vagy jázmin tea, amúgy fűszeres, száraz fehérbor
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 11:08 Baleset történt az M1-esen Budaörsnél, több kilométeres a torlódás
- 10:07 Szalay-Bobrovniczky Kristóf: teljesen átalakul a Magyar Honvédség
- 9:05 Újra kigyulladt az a csepeli lakás, amit aznap már egyszer eloltottak
- 8:02 Krausz Ferenc kapta idén a Műegyetem Neumann professzori címét
- 7:30 Három magyar bronz a para-asztaliteniszezők laskói vk-versenyén
- 6:59 Bakondi György: egyre inkább kritikussá válik a biztonság
- 5:58 Tour de Hongrie - Útinform: vasárnap Baranya, Somogy és Tolna vármegyében lesznek forgalomkorlátozások
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06