Hollywoodi sztárok versengenek Cannes-ban

22 film alkotói szállnak harcba az Arany Pálmáért

Számos hollywoodi sztár - többek között Nicole Kidman, Brad Pitt, Marion Cotillard, Robert Pattinson és Juliette Binoche - ezúttal komoly szerzői filmek főszerepében lesz látható az 65. cannes-i filmfesztiválon, amelynek hivatalos versenyprogramjába 22 alkotás kapott meghívást.

2012.04.19 16:29MTI

A Párizsban csütörtökön nyilvánosságra hozott program szerint az Arany Pálmáért versenyezhet ismét Michael Haneke, David Cronenberg, Ken Loach, Alain Resnais és a 2007-es fődíjas román Cristian Mungiu is, olyan hollywoodi sztárok mellett, mint Nicole Kidman, Brad Pitt, Marion Cotillard, Robert Pattinson és Juliette Binoche.

A hivatalos versenyben látható valamennyi filmnek Cannes-ban tartják a világpremierjét. A seregszemle május 16-án Wes Anderson Holdfény királyság című komédiájával nyílik meg, a május 28-i záró filmnek, a közelmúltban elhunyt Claude Miller utolsó alkotása, a Thérese Desqueyroux lesz.

A 26 országból benevezett 1779 filmből a szervezők ezúttal sem valamilyen közös tematika vagy előzetes művészi koncepció szerint próbáltak válogatni, hanem arra törekedtek, hogy a különböző szekciókba meghívott 54 film a kortárs filmművészetet minél egyetemesebb módon, sokszínűségében mutassa be.

Thierry Frémaux, a fesztivál igazgatója szerint a kortárs mozi egyre kevésbé szűkíthető le "az Európa-Hollywood mérkőzésre", ezért Cannes inkább utazást kínál az olyan művek világába, amelyek teljesen különböző kulturális hátterekkel vagy megújítják a filmművészetet vagy pedig tökélyre fejlesztik a klasszikusabb formákat. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az idén versenybe került nagy számú amerikai alkotás esetében már nem az az érdekes, hogy stúdiófilmek-e vagy pedig független filmesek alkotásai, hanem az, hogy többségüket nem amerikai születésű filmesek készítették.

A nagy visszatérők közül négyen már korábban egyszer hazavihették a fődíjat. Közülük az osztrák Michael Haneke francia produkcióban készült Amour (Szerelem) című művében Emmanuelle Riva és Jean-Louis Trintignant egy idős szerelmes párt alakít. Ken Loach The Angel's Share címmel egy Skóciában játszódó, szociális problémákkal foglalkozó komédiával érkezik.

Az utóbbi években elsősorban külföldön forgató iráni Abbas Kiarostami ezúttal japán szerelmi variációkat (Like Someone In Love) forgatott. A 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmmel berobbant román Cristian Mungiu pedig a harmadik filmjével (Dupa dealuri - A hegyeken túl) kapott meghívást.

Robert Pattinson és Kristen Stewart két filmben is látható lesz: Jack Kerouac Úton című regényének adaptációjában, a brazil Walter Salles rendezésében, valamint David Cronenberg Cosmopolis című alkotásában. Az amerikai rendező fia, Brandon egyébként az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) című válogatásban mutathatja be első filmjét, az Antiviralt.

Az 1998-ban a Születésnap című filmjéért díjazott dán Thomas Vinterberg pedig szintén az egyik nagy visszatérője lesz a hivatalos programnak, Jagten (A vadászat) című új filmjével. Először kapott viszont a versenybe meghívást Lee Daniels, akinek The Paperboy című filmjében Zac Efron és Nicole Kidman két nyomozót alakít.

Az ausztrál filmsztár játssza Philip Kaufman versenyen kívül bemutatásra kerülő filmjének (Hemingway and Gellhorn) is az egyik főszerepét, a film Hemingway háborús tudósítóként dolgozott első feleségéről szól. Brad Pitt a szintén először versenyző Andrew Dominik krimijében (Killing Them Softly), az Indiana Jones-filmekből ismerős Shia LaBeouf pedig az John Hillcoat Lawless című amerikai drámájában tűnik majd fel.

Három francia rendező (Alain Resnais, Leos Carax és Jacques Audiard) is meghívást kapott a versenyprogramba, a francia sztárok közül pedig az Oscar-díjas Marion Cotillard, Juliette Binoche és Isabelle Huppert is hivatalos lesz Cannes-ba.

A világ egyik legrangosabb seregszemléje május 16-án Wes Anderson Holdfény királyság című komédiájával nyílik meg Bruce Willisszel a főszerepben. A május 28-i záró filmnek, a közelmúltban elhunyt Claude Miller utolsó alkotásának címszerepét pedig Audrey Tautou alakítja. A Thérese Desqueyroux Francois Mauriac azonos című regényéből készült.

A zsűri elnöke Nanni Moretti olasz filmrendező, a nyitó- és a záróünnepség háziasszonya pedig Bérénice Bejo lesz, aki az Oscar-díjas A némafilmes női főszerepét játszotta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.