Kellemes egytálétel rozéval
A rakott zöldbab besamellel az igazi!
A rakott zöldbab éppolyan telítő lehet, mint bármelyik másik egytálétel, különösen finom, ha besamel mártással készül.
2012.03.15 07:29ma.huKissé időigényesebb az elkészítése, de igazi gazdag finomság a Rakott zöldbab besamel mártással. Hétvégi ebédnek is kiváló.

Hozzávalók 4 személyre:
- 600 gr zöld hüvelyű zöldbab
- só, szódabikarbóna
- diónyi margarin a formához
- 150 gr gépsonka
A besamelhez:
- 5 dl tej
- 50 gr margarin
- 50 gr liszt
- 4 tojássárgája
- 20 dkg reszelt parmezán sajt
- só, bors, őrölt szerecsendió
- 1 mokkáskanálnyi morzsolt majoránna
A zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk, enyhén sós vízben, 1 késhegynyi szódabikarbónával 15 percig főzzük. Jégkockával lehűtött vízbe szedjük (hogy túl ne főjön), leszűrjük, konyharuhára terítve hagyjuk megszikkadni.
12 szép szál babot félreteszünk a díszítéshez, a többit 3-4 cm-es darabokra vágjuk. Miközben a bab fő, elkészítjük a besamelt: 4 dl tejet felforrósítunk. A margarint felolvasztjuk, világosra pirítjuk benne a lisztet.
Először hozzáadjuk a maradék 1 dl hideg tejet, majd a forrót és gyors mozdulatokkal csomómentesre elkeverjük. Folyamatosan keverve szelíd tűzön besűrítjük (mikróban a legegyszerűbb, mert nem kap oda), kihűtjük. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat és a sajtot.
Ízlés szerint sóval, 1 csipet szerecsendióval és a majoránnával ízesítjük. Kikenünk margarinnal egy hosszúkás, kb. 1,5 l. űrtartalmú, 7-8 cm magas gyümölcskenyérformát. Az aljára fektetünk 2 szelet sonkát, a többit vékony csíkokra vágjuk.
Beleforgatjuk a besamelbe a felaprózott babot és sonkát, lazán összekeverjük és a formába simítjuk. Az edény alját szelíden az asztallaphoz ütögetjük, hogy a massza mindenütt kitöltse.
Meleg vízzel 2 ujjnyira felöntött sütőedénybe, vagy tepsibe állítjuk és 180 C-fokra előmelegített sütőben kb. 1 órán át gőzöljük (tűpróba!). Kivesszük a sütőből, 10 percig a formában pihentetjük.
Tálra borítjuk, a félretett babszálakkal átlósan megdíszítjük, és csak az asztalnál szeleteljük.
Italajánlat: félszáraz rozé
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 6:45 Itt a csontgyűjtő hernyó - falánk kis lény a rémálmokból
- 22:05 El Cono - rejtélyes piramis az Amazonas mélyén
- 20:04 Kós Hubert simán nyert 200 méter háton Floridában
- 18:02 Trump pápaként? - AI-generált képpel és kijelentéseivel kavart vihart az amerikai elnök
- 16:01 Pápaválasztás - Már elkészült az új pápa ruhája, három különböző méretben
- 14:59 Az Egyesült Államok törölte Romániát a vízummentességi programból
- 12:58 Több száz fiatal csapott össze egy hollandiai üdülőhelyen
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06