Pofont kapott az üzbég elnök lánya

A gyerekrabszolgaság miatt nem mutathatja be ruhakollekcióját

Nem mutathatja be ruhakollekcióját a New York-i divathéten Iszlam Karimov üzbég elnök lánya, a döntés hátterében vélhetően a volt szovjet tagköztársaságban uralkodó emberi jogi helyzet áll.

2011.09.11 18:25MTI

Jogvédő csoportok nyomást gyakoroltak a szervezőkre, valamint bejelentették, tiltakozást szerveznek az Üzbegisztánban alkalmazott gyermekmunka ellen.

"A felmerült aggodalmak miatt töröltük a szeptember 15-re kitűzött bemutatót" - közölték a divathét szervezői, de nem részletezték a döntés okait. A Human Rights Watch (HRW) emberjogi csoport - amely szerint az emberi jogokat gyakorta figyelmen kívül hagyják Üzbegisztánban - üdvözölte a lépést, amely hangsúlyozza a Karimov-rendszer felé, hogy világszerte figyelnek az emberi jogok Üzbegisztánban tapasztalható sanyarú helyzetére. A washingtoni székhelyű Labor Rights Forum kétórás tiltakozó akciót szervezett az elnök lányának tervezett divatbemutatójával párhuzamosan.

"Mondják meg Gulnara Karimovának, hogy a gyerekrabszolgák már kimentek a divatból" - üzent korábban a csoport.

Gulnara az elnök legidősebb lánya, aki politikai tisztségeket is vállalt. Vezette hazája diplomáciai képviseletét Spanyolországban és az ENSZ genfi székhelyén. Karimova Svájcban él fiával és lányával. Iszlam Karimov 1989 óta irányítja vaskézzel Üzbegisztánt, amely hatalomra jutása idején még a Szovjetunió része volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.