A legnagyobbaknak írt zenét

Elhunyt a Jailhouse Rock szerzője

78 éves korában egy Los Angeles-i kórházban érte utol a halál Jerry Leiber amerikai dalszerzőt, akinek nevét számos alkotásból, többek közt az Elvis Presley által előadott Jailhouse Rockból ismerhetjük.

2011.08.23 15:29ma.hu

Elhunyt Jerry Leiber, a híres Leiber-Stoller szerzőpáros egyik tagja. A dalszerzőt 78 éves korában érte utol a halál, egy Los Angeles-i kórházba szállították be nemrég szívelégtelenséggel és légzési panaszokkal, amelyekkel már jó ideje küzdött.

A férfi Mike Stollerrel közösen számos világslágert gyártott az elmúlt évtizedek alatt, többek közt az ő nevükhöz fűződik a híres Jailhouse Rock, de Elvis Presley mellett az ő dalaikat játszotta a Coasters, Ben E. King és Peggy Lee is. Hírnevüket öregbíti a Hound Dog, a Stand by me vagy a Poison Ivy című szerzemény, bár teljes életművüket szinte lehetetlen lenne eme helyen felsorolni.

A szerzőpáros: Mike Stoller, mögötte Jerry Leiber (Fotó: LA Times)


Leiber ifjú éveit Los Angelesben töltötte, a Fairfax Középiskolában tanult, itt találkozott 17 évesen Stollerrel. Közös munkájukkal alapvetően befolyásolták a blues és a rythm and blues stílusát, közösen elindították a Spark Records stúdiót, később pedig megszerezték az Atlantic Records kiadót.

Sikerük csúcspontja A Király idején jött el, de még a 90-es években is nagy durranásnak számított a Broadway-n bemutatott Smokey Joe Cafe című darab, ami több mint 2000 előadást élt meg. A New Yorkban rendezett musical - Jerry Zaks munkásságát dicséri - hét Tony-jelölést kapott, az albumot pedig Grammy-díjjal jutalmazták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.