Legalább otthon légy biztonságban...

Saját lakásodban fognak meg az allergének!

Meglepő számban tanyázhatnak otthonunkban az allergének. A tüsszögés fő szezonjában nem árt, ha tudjuk, hová kukkantsunk be!

2011.08.19 14:40ma.hu

Amikor ránk jön a tüsszögés, prüszkölés, orrfújás és könnyezés, legtöbb esetben azonnal hazarohannánk, hogy nyugodtan lepihenhessünk egy kicsit, és más se lássa allergiás küszködésünket. Talán nem is sejtjük, hogy otthonunk is számos allergia-okozót rejtegethet.

Nem árt utánanézni, hol bújhatnak meg, és hogyan szabadulhatunk meg tőlük, hogy a lakásunk, házunk tényleg biztonságos hely legyen.

Rend a lelke mindennek

Először is: egy piszkos, rendetlen otthon ideális helye az allergéneknek. A pormacskák, a penész, a kosz mellett a bogarak, sőt egerek is feltűnhetnek. A régi újságokat, magazinokat, dobozokat, zöldséges szatyrokat dobjuk ki hetente, és ha lehet a szemetest is tartsuk távol magunktól.

Az ágyak, kanapék huzata rengeteg port rejthet. A felgyülemlett por, az állatszőr is megbújik a huzatokban és a szőnyegekben, ezért azokat akár a héten többször is portalanítsuk, porszívózzuk, és győződjünk meg róla, hogy a takarítás alapos. A porszívózacskót ürítsük ki gyakran! Okosabb egyébként, ha szőnyeg helyett a padló csupaszon van hagyva.

Az ágyneműket magas hőfokon mossuk ki, hogy biztosan megszabadítson minket az allergénektől.

A fürdőszoba falakon felbukkanhat a penész. Klóros fehérítő oldattal töröljük le. Ősszel a penész gyakran származik abból, hogy sietségünkben bemegyünk cipővel a lakásba, és a cipőtalpról, a nedves leveleken keresztül behozzuk.

Az otthonunkba a dohos tűzifán át is bekerülhet a penész - tartsuk a fát elszeparált, száraz helyen, mint például a garázs, az udvarban pedig szedjük össze a lehulló faleveleket!

Tartsuk tisztán a konyhát! A kenyérbél, a morzsák, a hulladék csábító lehet az egerek és rovarok számára. Hogy ne mérgező vegyszerekkel takarítsunk, jó ötlet a bórsav is!

A friss levegő áramoltatása nagyon fontos a házban és a lakásban, ám amikor a pollenkoncentráció a legnagyobb, tartsuk zárva az ablakokat: délelőtt 10 és délután 3 óra között.

Ha nagyon meleg van, inkább használjuk a légkondícionálót (mindig ellenőrizzük, hogy a filter havonta cserélve van-e), illetve kora reggel szellőztessünk ki és konzerváljuk a hideget csukott ablakokkal, némi sötétítéssel. A cipőket tartsuk elszeparálva az előtérben.

Megnéztük már, mennyire porosak a növényeink? Nem árt őket sem letörölgetni, mert tüsszögésre késztető allergének lehetnek rajtuk.

Az állatok szőre is problémás: az állatszőr- illetve vizelet az allergiától szenvedők 30 százalékának okoz gondot. Ha erre van mód, hetente fürdessük meg a kedvencünket (lehetőleg kültéren).

A hálószobából tiltsuk ki az állatot. A bútorokra egyébként se engedjük fel őket. Ne legyen túlságosan meleg az otthonunkban, a gombáknak, penésznek, rovaroknak és az atkáknak ugyanis kevésbé esik jól a hidegebb levegő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.