Dübörgő dub, vehemens recsegés

Elektronikus zenei sorozat az A38-on

Új koncertsorozat indul május 13-tól a fővárosi A38 hajón: a Space Is Called című széria a kortárs elektronikus színteret mutatja be.

2011.05.04 08:46MTI

Dj Cadik és az A38 együttműködéséből tavaly már megvalósult egy elektronikus zenei sorozat, a Real Your Nature. Az új, a Space Is Called ideológiamentesen és műfaji kötöttségek nélkül próbálja bemutatni a kortárs - elsősorban európai - elektronikus színtér irányzatait - tájékoztattak a szervezők kedden

Az első esten, május 13-án a grime-mal és hiphoppal ötvözött future soul stílusé a főszerep: a két londoni producer, a Spacekből ismert Morgan Zarate és a soul-funk-downtempóban utazó Eric Lau mellett Cadik, Sabák Péter és Mango közös, műfaji kötöttségeken túlmutató live actje, a Travel Agency lép fel, utánuk két hazai dj, Johnny Drama és Ozon, valamint Vanis és Mr H. Morgan Zarate egykori zenekara, a Spacek a kétezres évek elején tűnt fel furcsa, füstös, elektronikával átitatott, sötét hangulatú future souljával.

A trió feloszlása után Zarate különböző soul- és r'n'b-produkciókban dolgozott producerként, majd tavaly a Hyperdub kiadóhoz szerződött.

Az idén júniusra ígért album első száma, a Hookid minden lehetséges elektronikus lista sztárja lett.

Az egykori soul-alapok nyomokban megmaradtak ugyan, de immár jó adag grime-mal, absztrakt hiphoppal, dubsteppel és a Zaratéra jellemző jövőhangzással kiegészülve. Sokat merített a soul-hagyományból a Kínából elszármazott, de már Nagy-Britanniában született Eric Lau is. 2008-as első lemeze, a New Territories a progresszív funk-soul fontos kiadójánál, az Ubiquitynél jelent meg.

Lau zenéje egyfajta retró: helyenként kísértetiesen idézi Roy Ayers vibrafonos-fuvolás soul-hangzását, mindehhez kortárs hiphop, belassult downtempo, űrhangzás, dzsesszfunk és kísérletezés társul.

Cadik, azaz Séfel Pál jó ideje a hazai elektronikus színtér egyik leginnovatívabb kísérletezője, akinek karrierje az Anima Sound Systemtől kezdve a legfrissebb kortárs zenei irányzatokig ível. A megfontoltan haladó, de annál kidolgozottabb anyagokkal előálló Membran projektből kinőtt Travel Agency produkció és lemez bemutatója tavaly volt az A38-on. Ennek kapcsán állt össze az a háromtagú live act formáció, amelynek másik két tagja nem más, mint a Másfélből ismert basszusgitáros-billentyűs Sabák Péter, azaz D. Stu, illetve a magyarországi hiphop egyik alapító atyja, Dj Mango.

Közös produkciójukban van menetelős hiphop, wonky, dubstep, egy nagyszabású társasutazás napjaink elektronikájában. A live act kulcseleme a Kiégő Izzók vizuális csoport látványprodukciója.

A Space Is Called sorozat második estjén, június 16-án a brit Africa HiTech (Mark Pritchard és Steve Spacek) és a japán Sigeto, július 23-án a német Robot Koch és a belga Herrmutt Lobby, augusztus 27-én pedig a francia Fulgeance és a bolgár 1000names lép fel az A38 hajón.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.