Április 9-én újra Költészet Napja

Európa versei töltik be a Műcsarnokot

A magyar uniós elnökség alkalmából a magyar költészet gyöngyszemei mellett Európa verseitől lesz hangos a Műcsarnok április 9-én, szombaton 17 órától a Magyar Versmondók Egyesülete és az Első Magyar Versszínház közös költészet napi ünnepén.

2011.03.29 16:00ma.hu - Fotó: smmi.hu

Impozáns programmal és fogadással készülnek a Versmondók a Költészet Napja megünneplésére. A magyar és az Európai Unió költészetének gyöngyszemei a Kávészünet együttes dalai mellett művészek és fiatal versmondók tolmácsolásában kapnak hangot.

Színpadra kerülnek például József Attila, az évfordulós Tóth Árpád, Márai Sándor és a magyar kortársak mellett Francois Villon, Mihai Eminescu és William Shakespeare versei is.

Fellép Bakos-Kiss Gábor színművész, Mohai Gábor előadóművész, és az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület Uni-Klubjának együttese.

A program érdekessége, hogy az esélyegyenlőség jegyében a Budapesti Versmondó Klub nagyothalló csoportja is mond és jelel majd verset.

A költészet európaiságát Turczi István József Attila-díjas költő, műfordító, a Magyar Versmondók Egyesületének irodalmi alelnöke, a Költők Világkongresszusának harmadik alelnöke méltatja.

József Attila - Fotó: smmi.hu

Az est második felében az Első Magyar Versszínház bemutatja Gerendás Péter és az Aphonia-Sajtkukacz együttes közös lemezbemutató verskoncertjét, amelyen közreműködik Lackfi János József Attila-díjas költő, és személyes video-üzenettel John Ridland, Balassi karddal kitüntetett amerikai költő, műfordító.

Az est moderátorai immár hagyományosan Kinizsi Ottó színész, a Magyar Versmondók Egyesületének kreatív alelnöke és Lutter Imre előadóművész, ügyvezető elnök lesznek.

Az ünnepségen átadják az idei "Ki viszi át a Szerelmet" és a Versgondnok díjakat, a Verskultúra Lovagja kitüntető címet, valamint az Eszterházy Károly Főiskola, a Miskolci Egyetem és az Uni-Hotel Diákotthon költészeti pályázatának díjait, hazai és határon túli magyar diákköltőknek és íróknak.

Az izgalmas műsor után a Versmondók fogadás keretében közös koccintásra invitálják az érdeklődőket. A házigazda szerepét Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke látja el, aki Tóth Zsuzsanna előadóművésszel közösen leleplezi a "Keltsd életre..." című kötetet, amelyet a Magyar Versmondók Egyesülete ad ki.

Köszöntőt mond Pataki András rendező, szakmai alelnök, a Forrás Színház igazgatója és Wiegmann Alfréd rendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője.

Belépődíj idén sincs, ám a jelentősen megcsappant kulturális támogatások miatt a szervezők megköszönik, ha a nézők akár jelképes összegekkel is támogatják a helyszínen az egyesület és a Versszínház művészeti munkáját.

A Magyar Versmondók Egyesülete az est előtt, 15.00 órakor tartja éves küldöttközgyűlését. Részletek: a vers.hu oldalon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.