A mű Jacob Staineré és több mint 350 éves

Elárverezik a hegedűk királyát

A híres tiroli hegedűkészítő, Jacob Stainer több mint 350 éves, A király címet viselő hegedűjét árverezi el márciusban a londoni Sotheby's aukciósház.

2011.02.04 11:50MTI

Az árverezőház hangsúlyozza: a Stainer által készített egyik legértékesebb példányról van szó, amely 1659-ben készült. A Sotheby's a hegedű értékét 100-150 ezer fontra (31-47 millió forintra) becsüli.

Az értékes hangszert március 8-án árverezik el. Az eddig legdrágábban értékesített Stainer-hegedű 1988 novemberében kelt el szintén a Sotheby's-nél. Az 1688-ban készült hangszer 71 500 fontért (22,7 millió forintért) cserélt tulajdonost.

"Nagyon örülök, hogy 23 év elteltével ismét miénk a lehetőség, hogy értékesítsünk egy ilyen becses hegedűt" - fejtette ki Tim Ingels, a Sotheby's hangszerrészlegének vezetője.

A gyűjtők számára ikonikus jelentőségű hangszerről van szó, hiszen Stainer a 17. század legnagyobb kézműveseinek egyike.

A 18. században egy Steiner-hegedű tízszer drágább volt, mint egy Stradivari. A hegedűkészítő mester az Innsbruckhoz közeli Absamban született 1617-ben, életéről kevés információ maradt fenn.

Stainer az Alpok térsége, Csehország és Olaszország kolostoraitól, hercegi és püspöki udvaroktól kapott megbízásokat, híre egészen Madridig eljutott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.