Megkritizáljuk a sorozatot

Scott Pilgrim és a szegény geekgyermek panaszai

Egyszerű, mint egy nyolcbites fakalapács, mégis több egy mezei, szerelmetes műmangánál: Scott Pilgrim kivételes átlagéletével ismerkedtünk kicsit.

2011.10.01 08:52adamik zsolt - ma.hu

Scott Pilgrim állástalan, 23 éves, nyeszlett kölök: meleg szobatársával él (közös ágyban), garázsbandában riffelget, gimnazista kiscsajt fűz. Helyzete ennek megfelelően sokkal inkább egy kárörvendő LOL, mintsem képregényesen EPIC - azzá csak akkor lesz, mikor megismeri Ramona Flowerst, és csicseri szívében ütni kezd a szerelem. A románccal ugyanis - akár gyerekmenüvel a műanyag bizbasz - együtt jár Ramona hét gonosz exe, akik nem restek addig verni hősünket, míg csak azt nem mondja: Inster Coin.

OMG.


A Scott Pilgrim-sorozat olyasmi különös fúzió, mintha a Fantasztikus Négyes valamely dimenzióugrás után Fátum doktor helyett egy csapatnyi, lánymangából szalajtott, dinnyeszemű pompomlánnyal lenne kénytelen összemérni az erejét. Ennek ellenére (vagy éppen ezért) a Scott Pilgrim comicsok nagyon is működnek. Az író, a kanadai illetőségű Brian Lee O’Malley nem rest (vagy még inkább: nem szégyell) lemenni geekbe, és a popkultúra sokat ekézett földjén küldi harcba Scottot. Mely popkultúrában ott pulzál maga a képregény is, amit a magas művészetek apostolai, amikor csak alkalmuk nyílik, a minimum, hogy szurokba forgatnak - így lesz a koncepció halk pukkanás helyett tökéletesen kerek, tussal kihúzott, védbeszédként harsogó szóbuborékká.

A tárgyalt darab ezért működik több szinten is: ha akarom, a nagyszerelembe beleittasult mangamikádó, amibe a részeges nyomdász a pink-szín helyett glam-et kevert véletlenül; ha úgy tetszik, különös szuperhőssztori, ahol a gonosz, mint holmi begombázott tekikatona, az attak után aprót köp; de az sem túlzás, ha egyenest nemzedéki hőséneknek tesszük meg: videójátékban pácolt, másolt cédén tartott, az interneten innen lakó, apró bajoktól bús korosztályom nedvesebb álmainak IPodra fellökött filmzenéje. A szegény geekgyermek panaszai.


Egyszerű, szórakoztató, fekete-fehér, fapados, farzsebben elfér: a Nyitott Könyműhely a képregénycéhes Scott McLoud munkái vagy Marjene Satrapi önéletrajzi Irán-ciklusa után, ha nem is egy instant klasszikust (azt döntse el inkább az idő maga), de mindenképp egy rendkívül érdekes műfaji habarcs magyarítását tette ezúttal az asztalra le. Amennyiben nem érti azt a konzol előtt szuperhős-pólóban gubbasztó, loncsos hajú büdös kölköt, annál többet, hogy a Scott Pilgrim- sorozatba beleolvas, a kedves szülő jelen pillanatban nemigen tehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.