Itt van Anton Corbijn új filmje

Csütörtöktől a mozikban Az amerikai

Csütörtöktől játsszák a hazai mozik Az amerikai című thrillert, a korábban fotóművészként és videoklip-rendezőként ismertté vált holland rendező, Anton Corbijn új játékfilmjét. A közelmúltban a történet alapjául szolgáló Martin Booth-regény is megjelent magyarul.

2010.10.29 11:45MTI

Jack (alakítója George Clooney) bérgyilkos, aki sohasem tölt túl sok időt egy helyen és mindig egyedül van.

Egy balul sikerült munkája után egy olaszországi kisvárosba vonul vissza, ahol barátra és szerelemre lel, ezért elhatározza: az új megbízatás, amit elvállal, az utolsó lesz.

Az amerikai című regény (eredeti címe: A Very Private Gentleman) szerzője, a 2004-ben elhunyt brit Martin Booth költőként is ismert volt, a hetvenes években a politikai krimik felé fordult.

Tizenhárom regénye mellett gyermek- és útikönyveket írt; Az amerikai az első magyar nyelven megjelent regénye, a könyvet Gellért Marcell fordításában az Athenaeum kiadó néhány hete adta ki.

Az amerikai című regény (eredeti címe: A Very Private Gentleman) szerzője, a 2004-ben elhunyt brit Martin Booth költőként is ismert volt, a hetvenes években a politikai krimik felé fordult.

Tizenhárom regénye mellett gyermek- és útikönyveket írt; Az amerikai az első magyar nyelven megjelent regénye, a könyvet Gellért Marcell fordításában az Athenaeum kiadó néhány hete adta ki.

Az 1990-ben megjelent regényből Rowan Joffe írt forgatókönyvet, a rendezői feladatokat pedig az az Anton Corbijn vállalta magára, aki a XX. század portréfotózásának egyik megújítója.

Kulturális ikonokat fekete-fehérben ábrázoló művészként, később videoklip-rendezőként szerzett hírnevet magának. Olyan sztárokról készített fotókat, mint Robert De Niro, Steven Spielberg, Iggy Pop, Lou Reed, Miles Davis, a Kraftwerk, Björk, a Nirvana, a Depeche Mode, Nick Cave vagy a Joy Division.

Fotóiból tavaly tavasszal kiállítást rendeztek a budapesti Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban. Anton Corbijn az 1980-as évek óta dolgozik együtt a Depeche Mode-dal; mintegy húsz klipet készített nekik, emellett 1989 óta ő tervezi valamennyi DM-lemez borítóját. Videót készített még - mások mellett - a Joy Divisionnek, a U2-nak, a Nirvanának, Nick Cave-nek, Henry Rollinsnak, a Metallicának, Herbert Grönemeyernek és a Killersnek is.

Corbijn első játékfilmét 2007-ben mutatták be; a holland alkotó a Control című moziban a manchesteri Joy Division együttes legendás énekese, az 1980-ban 24 évesen öngyilkosságot elkövetett Ian Curtis életét mutatja be.

"A Control számomra olyan volt, amit mindenképpen meg kellett csinálnom, személyes ügy. Utána egy igazi mozit akartam, amiben kipróbálhatom magam filmesként, ráadásul imádom a thrillereket" - mondta a rendező a tavaly az MTI-nek adott interjúban.

Akkor néhány héttel azután járt Budapesten, hogy George Clooney-val megállapodott abban, a sztár a főszerepet és a produceri teendőket is elvállalja új filmjében. Az amerikai színes film, nagyon távol attól, amit a fekete-fehér Controllal megvalósított.

"Az amerikai rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Egy magányos férfi megpróbál feloldozást nyerni a bűnei alól, miközben a történetben nem csupán feszültség, de románc is van" - fogalmazott Corbijn új filmje kapcsán, amely egyébként szeptemberben rögtön az észak-amerikai box-office listák élén nyitott.

Corbijn mozija számára az egyik inspirációt a western jelentette, ennek kellékei lépten-nyomon tetten érhetők.

A forgatás helyszíne Abruzzo hegyekkel tarkított vidéke volt, Rómától keletre, az Appenninek és az Adriai-tenger között. A környéket még a forgatás megkezdése előtt, tavaly áprilisban földrengés rázta meg, amely több mint háromszáz halálos áldozatot követelt és mintegy hatvanezer ember maradt ideiglenesen fedél nélkül.

Corbijn és Clooney ennek ellenére kitartott a helyszín mellett.

"Arról beszéltünk, hogy reményeink szerint Az amerikai forgatása segít majd a régió gazdaságának talpraállításában, részben a forgatásra költött pénz, részben a film által ösztönzött turizmus által" - idézte fel a rendező. George Clooney a Sziriana című filmjéért (ő rendezte és ő írta a forgatókönyvet is) 2006-ban kapott Oscart, mint a legjobb mellékszereplő.

Korábban a díjak helyett inkább a színészi hírnév jutott neki (Mint a kámfor, Solaris, Ocean's-trilógia, Sivatagi cápák, Batman és Robin, Szép kis nap!, Alkonyattól pirkadatig, nem beszélve a Vészhelyzet tévésorozat Ross dokijáról).

Az amerikai operatőre a Berlinben élő Martin Rühe, aki nemcsak a Controlt fényképezte, de korábban videókban is dolgozott együtt Corbijnnel. A zeneszerző Herbert Grönemeyer, aki 22 éve partnere különböző projektekben Corbijnnek.

Az amerikai című filmet a magyarországi mozikban a Palace Pictures forgalmazza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.