Érzelmes képzelgések és vad vágyak

Kanadai film a mozikban: Képzelt szerelmek

Randiról-randira, percről percre láthatjuk, ahogy Francis és Marie egyre mélyebbre szédülnek érzelmes képzelgéseikben és vad vágyaikban.

2010.10.27 16:45ma.hu

A színészcsaládból érkező, filmjeinek rendezését, forgatókönyvírását és főszerepét is magára vállaló francia-kanadai Xavier Dolan szemtelenül fiatal, sikeres és jóképű, így nyilván van némi fogalma a hiúságról – és meg is osztja velünk gondolatait erről.

Szépek lenni nagy felelősség és komoly munka, így Francis és legjobb barátja, Marie úgy mozognak a helyi társaságban, mintha sztárok lennének, ügyelnek minden mozdulatukra, ruhájukra, frizurájukra.

Kifinomult pozőrök, és mindketten azonnal bedőlnek egy profi csábítónak, a fiúval és a lánnyal is egyformán kokettáló szőke Nicónak.

A régi barátság lassan újsütetű rivalizálásba hajlik, vágyaik titokzatos tárgya folyamatosan kijátssza őket egymás ellen, az árulás pedig elkerülhetetlen – a kérdés csak az, hogy ki lép először.

A filmvilágba első, önéletrajzi ihletésű munkájával (Megöltem anyámat) még csak tavaly berobbanó, melegségét nyíltan vállaló Dolan alig 21 évesen már mindent tud a vágyról, a nárcizmusról, a megjátszásról, és a főleg a stílusról.

Miközben modern történetét meséli, megidézi a francia újhullámot, Vong Kar-vajt és Hollywood (egyik) aranykorát – a két főszereplő lehetne James Dean és Audrey Hepburn klónja –, és ami a legfontosabb, képes elhitetni velünk, hogy a forma is egyfajta tartalom.

Mindez hangsúlyos pillantásaival, lassított mozdulataival és fülbemászó zenéjével vészesen közel jár a giccshez – vagy már az is –, de tagadhatatlan, hogy van benne valami lebilincselő.

Képzelt szerelmek
/ Les amours imaginaires / Heartbeats /
színes, kanadai film / Dráma, Vígjáték / 2010

Rendezte: Xavier Dolan
Író: Xavier Dolan

Főszereplők: Monia Chokri Niels Schneider Xavier Dolan

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.