Futurspektiv2 fesztivál

Körkép a flamand kultúráról

Oda-vissza közel 50 órás autókázást és sok-sok szállodaköltséget spórolhat meg az, aki október 10. és 19. között Budapesten a Futurspektiv2 fesztiválra látogat.

2010.10.11 09:51ma.hu

Ennyi mindenképp szükséges ahhoz, hogy Atwerpenben, Bruggében, Gentben, Mechelenben vagy Leuvenben betekintést nyerhessünk Nyugat-Európa egyik legpezsgőbb kulturális alkotóközegébe.

Most 9 nap alatt a németalföldi régizenén, a mai könnyűzenén, kortárs táncon és színházon túl a vizuális művészetek és a kortárs flamand irodalom is bemutatkozik fővárosunkban, hogy valóban teljes képet kapjunk a flamand kultúra jelenlegi trendjeiről.

A Futurspektív2-t, a Flamand Képviselet és Budapest meghatározó művészeti központjai által második ízben életre hívott flamand kortárs művészeti fesztivált - a belga EU-elnökség idején, s alig két és fél hónappal a magyar EU-elnökség előtt - október 10. és 19. között rendezik meg.

A rendezvénysorozat alcíme: Physical+Digital (magyarul: Valódi+Virtuális), mely a XXI. századi kultúrában már alapvetőnek számító elektronikus vagy akár on-line irányzatok, eszközök és a hagyományos, kézzel fogható, "fizikai" művészet inspiratív együttélésére utal.

A közelmúlt - ezen belül Kelet-Európa - a témája két rendkívül izgalmas programnak: Kris Defoort zongorista és Dirk Roofthooft színész közös produkciója a Nobel-díjas orosz író, a Szovjetunióból emigrált Joszif Brodszkij költészetét eleveníti fel a Trafóban (október 10-én), Annemie Augustijns fotókiállítása pedig a keleti blokk országainak atmoszféráját, a velünk élő múltat boncolgatja (a kiállítás október 11-én nyílik a Lumen Galériában, megtekinthető november 1-ig).

A világhírű historikus együttes Németalföld régmúltjába ás le: a Capilla Flamenca október 14-i koncertje a franko-flamand polifónia egyik legjelentősebb mestere, Alexander Agricola előtt tiszteleg a Szent István Bazilikában. A kortárs tánc két előadással képviselteti magát a programban: az építészként is működő Kris Verdonck és társulata az A Two Dogs Company lélegzetelállító produkcióban járja körül szabadság és függés kérdéskörét, bábuként lógó és mozgó táncosok közreműködésével (október 12-én és 13-án a Thália Színházban a Trafóval és a BŐF-fel közös szervezésben).

A táncos-koreográfus Marc Vanrunxt pedig a lengyel kortárs zeneszerző, Krzysztof Penderecki egyik megrázó művére építi vízióját (október 19-én a SÍN Kulturális Központban).

A fesztiválon rendkívül erős a könnyűzenei felhozatal: közös koncerten lép fel a hazai közönségnek a jazz és világzene határán mozgó Aka Moon trió (az afrikai Baba Sissokóval kiegészülve), illetve Európa talán legintenzívebb big bandje, a Flat Earth Society (október 16-án a Trafóban), amelynek tagjai már korábban is elkápráztatták a magyar közönséget.

Koncertet ad a XX. század eleji rajzfilmhős alteregójaként működő gitárguru, Ignatz (október 10-én a Merlin Színházban/UH Fest), illetve a flamand rock-szcéna legdögösebb bandája, a Triggerfinger (október 14-én az A38 hajón).

Október 16-án az A38 hajón pedig bemutatkozik a legjelentősebb antwerpeni elektronikus zenei fesztivál, a Laundry Day: Dr.Lektroluv furcsa zöld elektro-technója, a Mumbai Science finoman beizzító indie-trance-e, illetve a Gtronic elképesztő trash-technója alighanem ősrobbanásszerűen fog hatni a budapesti Duna-parton.

Az európai népek kavalkádszerű együttélését, az európai kultúra szétbogozhatatlanul gazdag szövetét jeleníti meg legújabb regényében korosztályának meghatározó flamand írója, Koen Peeters, akinek Nagy európai regény című kötete a fesztivál idején jelenik meg magyarul (holland-magyar nyelvű könyvbemutató a szerző jelenlétében október 18-án 15 órától az ELTE-n, Rákóczi út 5. IV. em.).

Programok

Koncertek:

2010. október 10. (vasárnap)

20:00 Brodszkij koncertek - Dirk Roofthooft (B) / Kris Defoort (B) Trafó Kortárs Művészetek Háza

22:10 Ignatz (könnyű) - Merlin

2010. október 14. (csütörtök)


19:30 "Virágok királynője" - a Capilla Flamenca koncertje Szent István Bazilika 21:00 Grand Mexican Warlock A38 Hajó

22:00 Triggerfinger (BE) (könnyű) - A38 Hajó

23:00 Nemjuci A38 Hajó

2010. október 16. (szombat)


20:00 Flat Earth Society - Cheer Me, Perverts! Trafó Kortárs Művészetek Háza

21:15 Aka Moon feat. Baba Sissoko Trafó Kortárs Művészetek Háza

22:00 Laundry day - Bergi & Svindler (Monkey6) A38 Hajó Laundry day - Tolo & Fez & Falcao (LavaLava) A38 Hajó 0:00 Laundry day - Dr Lektroluv (Lektroluv/N.E.W.S. ) A38 Hajó

0:30 Laundry day - Max Factor (Monkey6) A38 Hajó 1:30 Laundry day - Mumbai Science (Lektroluv/N.E.W.S.) A38 Hajó

2:30 Laundry day - Elbow & Rudolph (Wbr) A38 Hajó Laundry day - Gtronic (könnyű) - A38 Hajó 3:30 Laundry day - Plastickids & Buzzlight (NoiseLife / Robotrock) A38 Hajó Színházi programok

2010. október 12. (kedd)

20:00 I/II/III/IIII Thália Színház

2010. október 13. (szerda)
20:00 I/II/III/IIII Thália Színház

2010. október 19. (kedd)
20:00 Lamentatio SÍN Kulturális Központ

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.