Nemzetközi kortárs művészek veszik birtokba

Kortárs művészeti utazó biennálé Pécsett

Idén ősszel fiatal nemzetközi kortárs művészek munkái veszik birtokba Pécs belvárosának egyik elfelejtett épületét, a Munkácsy Mihály utcai, pár éve bezárt rendelőintézetet.

2010.09.27 16:15ma.hu

A Fiatal Európai Alkotók (Jeune Création Européenne - Biennale Itinerante d’Art Contemporain) elnevezésű, nyolc város és nyolc kurátor együttműködéséből született utazó kiállítás a jelen inspirálta alkotásokkal kaleidoszkópszerűen izgalmas képet nyújt a kortárs európai színtérről.

A tárlat megnyitója szeptember 25-én 19 órakor lesz az egykori SZTK épületében. Minden ország tíz művész munkájával képviselteti magát, közöttük a festményektől a grafikákig, a fotográfiákon át a videóinstallációkig számos stílus találkozik egymással.

A partnerek: Ausztria - Salzburg (Dietgard Grimmer), Franciaország - Montrouge (Stéphane Correard), Litvánia - Klaïpeda (Goda Gedraityte), Magyarország - Pécs (Stenczer Sári), Olaszország - Genova (Sandra Solimano), Spanyolország - Hospitalet de Llobregat (Mario Pasqualotto), Szlovákia - Pozsony (Beata Jablonksa), Portugália - Amarante (Gisela Leal)

A tárlat a következő kérdésekre kereste a választ:

Milyen különbségek és hasonlóságok rejlenek a kontinens különböző pontjain keletkezett művekben?
Mi az, ami ma foglalkoztatja az európai művészek fiatal generációját? Megszólítják-e a különböző történeteket és álláspontokat képviselő alkotások a magyarországi nézőközönséget?

És főként, hogyan folytatnak a kiállított műtárgyak párbeszédet egymással és befogadóikkal a furcsa helyszínen, ahol nemrég képzőművészeti alkotások helyett embereket gyógyítottak.

Növekedési struktúrák - Az anyag metamorfózisai A kiállítók között található tíz magyar művész is, akinek munkáit tavaly egy zsűri választotta ki a Fiatal Kortárs Állásfoglalások címmel megrendezett kiállításról, így ők képviselik hazánkat ezen a nemzetközi biennálén.

A Franciaországból indult program fődíját magyar alkotás nyerte el, egy képzőművészekből és építészekből álló csoport (Hübler János Mihály – Rácz Márta – Szentirmai Tamás – Vági János), Növekedési struktúrák – Az anyag metamorfózisai című munkája.

A tárlaton a két évvel ezelőtti fődíjasnak, Marie-Odile Hubertnek külön egyéni kiállítása látható. Az eddig Montrouge-ban, Klapeïdában és legutóbb Pozsonyban bemutatott kiállítás most a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat és Pécs városának segítségével érkezik Magyarországra.

A tárlat 2010. szeptember 26. és október 17. között látogatható kedd - vasárnap 11-19 óra között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.