Frankenstein a moziban

Mundruczó Kornéll filmje a magyar mozikban

Szeptember 9-től játsszák a magyarországi mozik Mundruczó Kornél Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című új filmjét; a napjaink környezetébe ültetett teremtő-teremtmény történet világpremierje májusban, a cannes-i filmfesztiválon volt.

2010.09.04 16:30MTI

"Két Frankenstein-film volt rám nagy hatással. Az egyik az 1931-ben készült amerikai ősváltozat, James Whale rendezésében, Boris Karloffal a szörny szerepében; máig előttem van a film posztere a félelmetes arccal. A másik kedvencem az Andy Warhol-féle Frankenstein, az 1973-as amerikai-olasz-francia erotikus horrorfilm" - mondta Mundruczó Kornél az MTI-nek. 

Mint kifejtette, ezek a filmek a téma szabadságát mutatták meg neki, azt, hogy a történet alapja egy filozófia, egy rendszer, amelyet saját magunkra tudunk húzni. A Mary Shelley Frankenstein című regénye nyomán készült film a teremtő ember és teremtménye története: a szeretet után sóvárgó, kitaszított ember mítosza éled újra apa és fiú találkozásában.
 
Az intézetben felnőtt 17 éves Rudi (Frecska Rudolf) egy nap beállít egy lerobbant budapesti bérházban élő anyjához (Monori Lili), hogy megtudja, ki az apja. A házban egy rendező (Mundruczó Kornél) éppen szereplőválogatást tart, és magával ragadja a fiú ártatlansága. Az eredetileg jó szándékkal érkezett Rudi azonban ölni kezd, a rendező pedig rájön, hogy a szörny az ő fia.
 
"A valóságban nagyon másként szoktam a castingot csinálni, a filmbéli meghallgatás egyik része azonban megtörtént eseten alapul. Egyszer egy véletlen folytán egy nőt úgy ríkattam meg, hogy nem tudtam, nemrég vesztette el férjét, és nem értettem, honnan jönnek a valódi könnyei. 

Az ilyen és ehhez hasonló pillanatok a feltárulkozás igazságát hozzák elő, ezért nagyon erősek. A sírás erőltetésével, a rendező kíméletlen kísérleti következetességével ezt stilizáltam, így lett belőle az alá-fölérendeltségi viszony egyszerű megjelenítése" -
hangsúlyozta Mundruczó Kornél.
 
A filmben a rendező egy helyütt azt mondja, a színész halott anyag. "Természetesen a valóságban egyáltalán nem gondolom ezt, amit munkáim, folyamatos színházi jelenlétem is igazolnak, és persze magam is színész vagyok, ugyanakkor sok amatőr fiatallal dolgoztam már együtt.
 
A filmbeli idézetet Robert Bressontól, a film nagy teoretikusától vettem kölcsön, azért, mert kerestünk valami nehéz és vitatható állítást, ami azonnal árulkodik a megszállott rendező figurájáról" - fejtette ki Mundruczó Kornél. Kitért arra, hogy ha van számára valamilyen kihívás, ami megtalálja, ezentúl is nagyon szívesen dolgozik filmszínészként. (Idén szerepelt Jancsó Miklós Oda az igazság című mozijában is.) 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.