Kaltenecker, Fassang, Kéknyúl

Hammond orgona fesztivált rendeznek Budapesten

Első alkalommal rendeznek Hammond orgona fesztivált Budapesten; április 8-án és 9-én a Take5 klub a helyszíne a hangszerbemutatóval is egybekötött eseménynek, amelyen fellép többek között Kaltenecker Zsolt, Fassang László és a Kéknyúl Hammond Band.

2010.04.03 12:10MTI

A két este programja a Hammond orgonálás teljes stíluspalettáját bejárja, a progrocktól a blueson és funkon keresztül a dzsesszsztenderdekig és a bolgár népdalokra bemutatott klasszikus improvizációkig - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A Hammond orgona az első olyan elektromechanikus hangszer, amely világra szóló karriert futott be, vetekedve az elektromos gitár sikerével. Laurens Hammond amerikai feltaláló első orgonája 1935-ben jelent meg, amely a Model A elnevezést kapta. Közismertté, népszerűvé és széles körben elterjedtté az 1955-ben megjelent típusok, a Hammond B3, a C3, a Rt3 és a kis M3 váltak.

A hangszer a popkultúrában szintén az 1950-es években lett ismert, először dzsesszzenészek használták, majd a 60-as, 70-es években fontos szerephez jutott az akkori hard és progresszív rockban, olyan zenekarokban, mint a Deep Purple, a Uriah Heep, az Emerson, Lake and Palmer, a Pink Floyd, a Yes és a Genesis. A hangszer napjainkban reneszánszát éli, egyre több zenész fordul a szintetizátorok és digitális hangok helyett a legendás hangszínek felé.

A kétnapos budapesti fesztiválon olyan magyar zenekarok játszanak, amelyekben kulcsszereplő a Hammond orgona. A fesztivál első fellépője április 8-án a Hammondon játszó Kaltenecker Zsolt Martonosi György dobossal alkotott duója; a projekt jórészt ismert rock- és dzsessztémákat dolgoz fel. A csütörtökön őket követő Kéknyúl Hammond Band dzsesszt és funkot játszik. A vezető szerep mellett a basszus is a Hammond orgonára hárul, amit dob, gitár és háromtagú fúvós kar egészít ki.

A műsor javát saját dalok teszik ki, amit a klasszikus korszak orgonistái iránti tiszteletből néhány ismert darab feldolgozása egészít ki. A zenekar vezetője a Barabás Lőrinc Eklektricből és a Qualitonsból is ismert Premecz Mátyás, a koncerten vendégként fellép Barabás Lőrinc trombitás. Pénteken bemutatót tartanak a digitális orgonákból, ezután pedig Fassang László a fúvós hangszereket megszólaltató Szokolay-Dongó Balázzsal játszik együtt, végül a B2B3 trió fellépése zárja a fesztivált.

A világ legrangosabb orgonaversenyeinek győzteseként és díjazottjaként Fassang László pályája 2002 óta töretlenül ível felfelé. 2004-ben neki ítélték oda a világ legjelentősebb orgonaversenyének tartott chartres-i interpretációs nagydíját és közönségdíját, szólólemezei jelentek meg Japánban és Franciaországban, világszerte koncertezik, 2006 óta a Művészetek Palotája orgonakoncertjeinek művészeti vezetője, 2008 szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgonatanára. Fassang László a dzsessz és tradicionális zene szintézisén keresztül is bemutatja a Hammond orgonát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.